Kisgyerek

Mi lehet veszélyes egy gyerekjátékban?

Az evidens és látható problémákon kívül számos kevésbé ismert, és többnyire láthatatlan veszélyt tartogathatnak a gyerekjátékok. Nem könnyű egy laikusnak megítélni, mi biztonságos, mi nem.
2015. Május 29.

A közelgő gyereknap játékvásárlás szempontjából kiemelt időszak, ennek alkalmából a REGIO JÁTÉK fogyasztóvédelmi referense összegyűjtötte a felelősségteljes vásárlás legfontosabb tudnivalóit.

Külső és belső veszélyek

Az elmúlt években a játékpiacon betiltott játékok kétharmadát a műanyag termékek lágyítására használt ftalátsavak miatt hívták vissza. Ezek közül néhány rákkeltő hatású lehet, károsan befolyásolhatja a hormonrendszert, gyomorirritációt és hasmenést is okozhat. Az anyag használatát az EU-ban már betiltották gyermekjátékok gyártásakor, de a 2013-ban kivont 127 baba és 48 csörgő nagy része emiatt került ki a forgalomból.

A ftalátok mellett a termékek ólom, kadmium és nehézfémtartalma is veszélyt jelenthet, ahogy a helytelen bakteriológiai állapot is. A betiltott buborékfújók nagy részénél például a tartályban levő folyadék baktériumtartalma okozott problémát, amely vagy már a gyártáskor vagy a flakon helytelen záródása miatt került a termékbe.

Mi lehet veszélyes egy gyerekjátékban?

Természetesen nem szabad elbagatellizálni a szerkezeti hiányosságokból adódó hibákat sem. A testi épséget veszélyeztető játékszerek között találunk törékenyeket, hegyes szélűeket, olyanokat, amelyeknek könnyen leeső, vagy leszerelhető elemei vannak. Ezek főleg 3 éves kor alatt lehetnek veszélyesek, éppen ezért szabvány írja elő, hogy figyelmeztetést kell elhelyezni azokon a játékokon, amelyek 36 hónap alatti gyereknek nem adhatók (áthúzott piros körös, 0–3 jelzés). Kiemelten fontos a termék biztonságos kialakítása olyan játékok esetében, melyek a gyermek súlyát hordozzák, mint például a biciklik, triciklik, rollerek, vagy a hinták.

„Laikusként is kiszűrhető, ha egy játék szemmel láthatóan selejt, azonban ránézésre nem lehet megállapítani, hogy a megengedettnél többet tartalmaz-e a tiltott anyagokból, vagy, hogy milyen a bakteriológiai állapota” – nyilatkozta Hódosi Zoltán a REGIO JÁTÉK fogyasztóvédelmi referense. „Éppen ezért kiemelten fontos, hogy előre tervezetten, megbízható forrásból, szakértő eladó bevonásával szerezzük be gyermekeink játékait” – tette hozzá a szakember.

5 tipp a tudatos játékvásárláshoz – mire figyeljünk a gyereknapi ajándék beszerzésekor

  • 1. Keressük a magyar nyelvű tájékoztató és figyelmeztető feliratokat a termékek csomagolásán!
  • 2. Keressük a magyar nyelvű használati utasítást. Minden forgalomba kerülő terméknek rendelkeznie kell magyar nyelvű használati utasítással, ez alól csak az olyan játékok képeznek kivételt, amelyek használata nagyon egyértelmű (pl. labda, csörgő).
  • 3. Nézzük meg a CE jelölést. Az uniós országokban piacra kerülő játékok csomagolásán rajta kell lennie a CE megfelelőségi jelölésnek, ami biztosítja, hogy a termék megfelel a játékszerektől elvárható biztonsági előírásoknak.
  • 4. Ellenőrizzük a gyártót.Nézzük meg, hogy láthatóak-e a következő adatok: típus-, tétel-, sorozat- és modellszám, valamint a gyártó/forgalmazó elérhetősége. Ha ezek hiányoznak, a termék nem beazonosítható, így inkább kerüljük el.
  • 5. Figyeljünk a korhatár besorolásra.Nemcsak a megajándékozott életkora számít, gondoljunk a kistestvérre is, hiszen könnyen előfordulhat, hogy az ő kezében köt ki a játék.

Akik vigyáznak a gyerekekre

A gyártástechnológia fejlődik, és új anyagokat is használ a játékipar, így folyamatosan jelenhetnek meg eddig nem ismert veszélyek. A jogszabályokat ennek megfelelően rendkívül gyakran frissítik, a megbízható játékboltoknál pedig külön szakemberek foglalkoznak a játékok biztonságának ellenőrzésével.

Forrás: PS:PRovocative