Kisgyerek

Mesélj esténként!

Elejét veheted a későbbi tanulási nehézségeknek, ha már nagyjából egyéves kortól kezdve időt szánsz az esti mesére! Ez a szókincsbővítés és kapcsolat fejlesztés egyik legjobb módszere.
2011. Február 06.

Mesélj esténként!

A szülők fele nem olvas esti mesét, derült ki a témának szomorú aktualitást adó hírből. Sokan nőttünk fel úgy, hogy szüleink minden este az ágyunk szélén ülve olvastak nekünk. Úgy tűnik azonban, hogy ez a szokás kezd eltűnni, legalábbis egy Nagy-Britanniában végzett kutatás szerint, ahol a szülők felének saját bevallása szerint nem fér bele ilyesmi az idejébe.

A Daily Mailben megjelent cikk szerint az anyák és az apák a legjobb szándékuk ellenére sem tudják beilleszteni bokros teendőik közé az esti mesét.

Az írás egy telefonos felmérésre hivatkozik, amelyben kétezer szülőt kérdeztek meg a témáról. 52 százalékuk állította, hogy rendszeresen mesél a gyermekének, a maradék 48 százalék azonban azt mondja, hogy túl elfoglalt ehhez.

A mai felnőttek 60 százalékának még olvastak este, ma viszont minden második csak lekapcsolja a villanyt, és kimegy a szobából – annak ellenére, hogy tízből nyolcan egyetértenek azzal, hogy az esti mese jótékonyan hat a gyerek fejlődésére. A szomorú statisztika azután készült el, hogy egy brit kormányzati tanácsadó aggodalmát fejezte ki a gyerekek romló szóbeli képességei miatt. A középosztálybeli gyerekek számára ugyanis egyre nagyobb kihívás, hogy kifejezzék magukat, mivel a szülőknek nincs idejük arra, hogy fejlesszék őket ezen a téren – olvashatjuk a Medipress hírében.

Legyen a mindennapok része!

Mesélj esténként!

A kicsik nagyjából egyéves koruk táján válnak éretté arra, hogy mesét hallgassanak. Ilyenkor persze nem hosszú, felolvasott mesékre kell gondolni, hanem sokkal inkább sajat szavainkkal elmesélt, rövid, egyszerű történetre, amely a gyerek életében naponta előforduló elemekből építkezik.

Jó, ha van néhány mesekönyv, amit közben nézegetni lehet, és a képekhez kapcsolni a mondanivalót. Készíthetsz például a gyereket és a többi családtagot ábrázoló fotókból saját mesekönyvet. A legnépszerűbb témák: fürdik a baba, eszik a baba, lefekszünk aludni, kirándulunk, játszótéren, apával játszik, keresgél a szekrényben, doktor néninél,nálunk járt a nagyi és így tovább.

Jó kiindulópont Marék Veronika Annipanni és Boribon sorozata. A mesét az esti lefektető szertartás részévé teheted. Bőven megéri még akkor is, ha rendszerint úgy érzed, a végtelenbe nyúlik a mesélés, annyiszor kéri a kicsi újra és újra ugyanazt a történetet. Most már ő a főszerepelő!

A mesélés folytatódik

Igazából később is ő marad a főszereplő, csak egyre ügyesebb abban, hogy a másról olvasott, elmondott történeteket magára vonatkoztassa. Valamikor óvodás korban érkezik el a bonyolultabb népmesék, Grimm mesék ideje. Kezdetben persze nem árt kihagyni vagy finomítani az ijesztő részleteket, de az eredmény kárpótol a fáradságért. Ezekben a történetekben alapkonfliktusok jelennek meg, amelyek segítenek a gyereknek abban, hogy megértse a világ működését és benne a saját szerepét. Számtalan érdekesebbnél érdekesebb könyv foglalkozik ennek elemzésével. Nézd meg például Bruno Bettelheim klasszikusát, A mese bűvöltete és a bontakozó gyermeki lélek, valamint Marie-Louise von Franz: Női mesealakok című könyvét! Mesélés közben te is újraélheted a gyerekkorodat, és törheted a fejed, vajon miért épp az volt a kedvenc meséd, amit már kívülről fújtál, annyiszor mondattad el anyukáddal.

Alapmese lányoknak: segít a tested!

Mesélj esténként!

A női test csodálatos erőket, képességeket rejt. Vajon tudatában vannak a kislányok ennek, miközben felnőtt nővé érnek? Manapság talán nem eléggé. Igen gyakori az úgynevezett testképzavar, amikor nem látjuk elég szépnek, formásnak, megfelelőnek a testünket, miközben sokszor olyan minták válnak viszonyítási alappá, amelyek egyáltalán nem a jellegzetes női értékeket testesítik meg. A nőknek nagyon sok elbizonytalanító hatással kell szembenézniük, különösen akkor, ha anyaként és dolgozó nőként is helyt akarnak állni. Az Aranyhaj vagy Raponc néven is ismert Grimm mese arról szól, hogy a bonyolult problémák megoldása a kezünkben, helyesebben a testünkben van.

A csodaszép Aranyhaj magas toronyba zárva, a világtól elszigetelve él,ahol csak az őt nevelő boszorkány látogatja rendszeresen. Egy nap azonban királyfi lovagol el a torony mellett, aki rájön, hogyan juthat fel a kapujanincs toronyba a gyönyörű hang tulajdonosához: a lány hosszú, erős copfján felmászva! Ám a banya egyszer ott találja Aranyhajnál a királyfit, és bosszúja nem késik. A végén persze minden jóra fordul, és hogy minden a helyére kerüljön, a királyfi vakságát a lány ráhulló könnyei gyógyítják meg, amikor hosszú és keserves bolyongás után végre egymásra találnak.

A Grimm testvérek klasszikus meséje ezúttal A királykisasszony, akinek nem volt birodalma illusztrátora, Sarah Gibb képei által kel életre.

Kapcsolódó cikkeink: