Kisgyerek

Mérgezésmentes otthon

A kisgyermekek mindent szájukba vesznek, így fedezik fel a világot. Sok gyermeket ért halálos kimenetelű baleset is kivédhető odafigyeléssel és környezetünkben található toxikus anyagok megismerésével. Készüljünk fel arra, ha megtörténik a baj.
2014. Augusztus 14.

Nem mindig egyértelmű, hogy otthonunkban és környékén található dolgok közül mi lehet egészségre ártalmas. Segíthet, ha készítünk egy leltárt a nem élelmiszer jellegű dolgokról, akár a szűkebb vagy kicsit tágabb környezetünkben vannak. Nézzük át őket, címkézzük fel a mérgező anyagot tartalmazó eszközeinket, használati tárgyainkat és gondosan zárjuk el gyermekünk elől olyan helyre, amit véletlenül sem ér el és nem tud kinyitni.

Különösen figyeljünk oda a következőkre:

  • Kozmetikai és testápolási termékek, mint például a szájvíz, körömápolási termékek, szőrtelenítők és a babaolaj is. A csecsemő körül se hagyjunk semmi lenyelhetőt, mert ha a fürdetés után használt babaolajat véletlenül magára önti, tüdejébe kerülhet és végzetes károsodást okozhat.
  • Mindenféle gyógyszer, főleg a receptre kaphatóak, mint például a szív- és vérnyomás gyógyszerek, antidepresszánsok, altatók, cukorbetegségre adott szerek, fájdalomcsillapítók és lassan felszívódó gyógyszerek.
  • Minden tisztítószer, beleértve a lefolyótisztító, sütő tisztító, toalett tisztító, fehérítő szereket, mosogatószert, bútorfényező és rozsdaoldó szereket is.
  • Gyermekek számára készített, megfelelő adagban segítő, de nagy dózisban mérgező fájdalom- és lázcsillapítók, mint például a paracetamol vagy ibuprofen, köhögés és megfázás elleni szerek, de ide sorolhatjuk a vitaminokat is.
  • Szervezetbe jutás által mérgező hatású otthon vagy kertben nevelhető növények, például a filodendron és a magyal, növényvédő szerek.
  • Hígítók, festékek, fagyálló és szélvédőmosó folyadékok, gyúlékony anyagok és minden alkohol tartalmú szer illetve ital.

Zárjuk el az összes gyógyszert és káros anyagot

Nem elég eltenni, ha lehet, szereljünk biztonsági zárat az összes olyan szekrény ajtajára, amiben mérgek lehetnek, még azokra is, melyek első látásra biztonságosnak tűnnek. A kicsik nagyon leleményesek és kíváncsiságuk kimeríthetetlen. Előfordult már, hogy egy gyermek széket húzott a konyhába, felmászott a pultra vagy akár a hűtőszekrényre, és kinyitotta a mennyezet közelében lévő szekrényt. Lehet, hogy ennyi leleményességet nem néznénk ki saját gyermekünkből, de jobb a teljes biztonság.

Szabaduljunk meg a régi vagy lejárt gyógyszerektől!

Ne öntsük a régi gyógyszereket a vécébe vagy a lefolyóba, mert szennyezik a környezetet. A gyógyszertárakban visszaveszik a lejárt orvosságot. Amíg vissza nem visszük, a gondosan elzárt dolgaink között a helyük.

Ne bízzunk a gyerek-biztos kupakokban

A gyerek-biztos nem jelenti azt, hogy a kicsi számára kinyithatatlan. Remélhetőleg a kupak annyi ideig képes visszatartani gyermekünket a kinyitástól, amíg egy felnőtt észreveszi, min mesterkedik. Sajnos egyetlen kupak sem lehet annyira biztonságos, hogy túljárjon egy gyerek eszén.

Tartsuk a gyógyszereket, növényvédő szereket és tisztítószereket eredeti csomagolásukban

Soha ne tegyünk mérgező anyagokat címke nélküli vagy egykor élelmiszert tartalmazó flakonba, dobozba. A hírműsorok tele vannak horror történetekkel, amik úgy kezdődnek, hogy egy jelöletlen flakonban tartott folyadékot fogyaszthatónak gondoltak, pl. almalének néztek.

Tartsuk távol a kézitáskát vagy bevásárló szatyrot a kíváncsi kezektől

Minden anyuka ismeri, milyen kíváncsivá tudnak válni gyermekeink egy megrakott bevásárlószatyor vagy elöl hagyott kézitáska láttán. Egy élénk színű rúzs vagy egy üveg drazsé formátumú pirula is ínycsiklandó édességnek tűnhet, nem beszélve a szép színes, átlátszó flakonú padlótisztítókról, amik finom gyümölcsitalra emlékeztethetnek. Saját táskánkat tároljuk magas polcon, és bevásárlás után, amint lehet, pakoljunk ki minden potenciálisan veszélyes dolgot, mielőtt mással kezdünk foglalkozni.

A gyógyszer nem édesség

Ha gyermekünk vonakodik is bevenni a köhögés elleni szirupot, akkor se hivatkozzunk úgy a gyógyszerre, mintha valami finom édesség lenne. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy esetleg saját magától akarjon inni belőle. A gyermekek utánzás útján tanulnak, úgyhogy lehetőleg saját gyógyszerünket is úgy vegyük be, hogy a kicsi ne lássa. Az a legbiztonságosabb, ha mielőbb megtanítjuk kisgyermekünket arra, hogy ne egyen és igyon semmit anélkül, hogy előtte meg ne kérdezne egy felnőttet.

Olvassuk el a címkéket!

Háztartási termékek vásárlása előtt mindig olvassuk el a címkéket, és próbáljuk a legkevésbé mérgezőt választani. Az általánosan használt háztartási termékek közül a kevésbé veszélyesek közé tartozik a klórmentes fehérítő, ecet, bórax és a méhviasz. Ha eldugulna a lefolyó, inkább sűrített levegővel tisztítsuk, ne maró folyadékkal.

Mindig tartsuk szemmel a gyermeket

A balesetek megelőzésének legfontosabb része, ha szemmel tartjuk az apróságokat. Még a legalaposabb biztonsági intézkedések sem helyettesítik a szülői felügyeletet. Legyünk nagyon éberek, amikor barát- vagy rokonlátogatóba megyünk, különösen akkor, ha tudjuk, hogy lakásuk nincs felkészítve egy örökké kíváncsi gyerekre.

Mit tegyünk, ha arra gyanakszunk, hogy gyermekünk lenyelt valami veszélyes dolgotHa a gyermek eszméletlen, nem lélegzik vagy rohama van, azonnal hívjuk a mentőket, a 104-es számon vagy az általános 112-es segélyhívószámot. Akkor is tegyünk így, ha csak a gyanúja felmerül annak, hogy valami mérgező a szájába került. Az orvosok álláspontja szerint hánytatás nem javasolt! A pontos teendőket elolvashatjuk a Magyar Gyermekmentő Alapítvány oldalán. Mindenképp vigyük magunkkal az anyag címkéjét, hogy az orvosok az összetétel ismeretében a legjobb kezelést tudják nyújtani. Gyakorlatban is felkészülhetünk, ha tájékozódunk az általános elsősegélynyújtási módokról vagy elvégzünk egy célirányos tanfolyamot. Ha általánosságban információt szeretnénk kérni vagy bizonytalanok vagyunk abban, mit tegyünk, hívjuk fel a kórházak toxikológiai osztályát vagy a központi ügyeletet, ahol készséggel adnak felvilágosítást.