Kisgyerek

Megvan az oltóanyag a megfázás ellen?

Tudósok azt állítják, hogy a rhinovírus, vagyis a közönöséges megfázást okozó elsődleges számú vírus ellen lehetséges előállítani az oltóanyagot.
2016. Október 05.

A rhinovírus az asztma tüneteit is súlyosbítja, és bár számos variációja létezik, olyan mértékben nem terjed, mint például az influenza.

Kutatók már az 1960-as években kimutatták, hogy a rhinovírus egyik változata ellen beolthatóak lehetnének az emberek, és ezáltal meg lehetne őket védeni attól, hogy a vírussal való találkozásuk esetén megbetegedjenek, a gond csak az volt, hogy ennek a vírusnak túlságosan sok változata létezett már akkor is. Nemrégiben azonban Martin Moore, az Emory Egyetem Orvosi Iskolájának szakembere munkatársaival ötven különféle rhinovírust kevert össze oltóanyaggá, ami így már jóval hatékonyabbnak mutatkozott a korábbi próbálkozásoknál.

Amint arról Moore a Nature Communications című lapban közzétett tanulmányban beszámolt, egereken és majmokon már tesztelték az oltóanyagot, és sikerült bennük létrehozni a megfelelő antitesteket, ám ezen kísérletek során az nem derült ki, hogy vajon a megbetegedés ellen is védelmet nyújt-e a vakcina, ezért következő lépésként önként jelentkezőkön szeretnék tesztelni mindezt. A szakemberek egyébként már egy startup céget is felkerestek, hogy mielőbb támogatást kaphassanak az oltóanyag előállításához.

Forrás: Medipress