Kisgyerek

Mégsem olyan jó a gyed extra?

Három éve vezették be az új rendszert, ami elsőre rugalmasnak tűnik, a kismamák mégis inkább feketén dolgoznak a gyed extra helyett.
2017. Május 28.

2016. január 1-jétől már a gyermek féléves korától is lehet igényelni a gyedextra-intézkedéscsomag egyik elemét, melynek lényege, hogy a szülő, ha visszamegy dolgozni, a munkabére mellé megkapja a gyedet is. Ez első pillantásra egyszerűnek tűnik: bármelyik szülő igénybe veheti a gyed extrát, a munkára pedig nem vonatkozik semmiféle időbeli korlátozás. Ráadásul még az sem kötelező, hogy a korábbi munkahelyre térjen vissza az anya vagy az apa, mert az ellátás új állás esetén is jár. A hvg.hu arról ír, hogy a munkába állással mégis akad probléma: a kisgyerekes nő elveszíti a felmondási védelmet.

Mi is a gyed extra?

Azt nevezzük gyed extrának, amikor egy anya vagy apa a gyereke kétéves kora (azaz a gyed lejárta) előtt visszamegy dolgozni – ekkor a fizetése mellé megkapja a gyedet is. Ez az intézkedéscsomagnak csak az egyik eleme.

A gyed extrába tartozik még a testvérgyed: ez azoknak a családoknak jár, ahova újabb gyerek érkezik a gyed lejárta előtt – így ők kétszeres gyedre lehetnek jogosultak egy ideig. A gyed extrába tartoznak még a diplomás gyedet kapók is – ez annak a kismamának jár, akinek legalább két aktív felsőfokú oktatásban töltött féléve van. A gyed maximális összege januártól bruttó 178 500 forint, míg a diplomás gyedre jogosultak alapképzésben 89 250 forintra, mester vagy osztatlan képzésben pedig 112 700 forintra jogosultak.

A negyedik elem pedig a munkáltatókat érintő járulékkedvezmény: a munkába visszatérő kisgyermekes anyák után akár 100%-os szociális és szakképzési járulékkedvezményt kap a munkáltató, akár három éven át.

A 2014-ben bevezetett gyed extra-intézkedéscsomag először nem hozott áttörést: az év végén Szalai Piroska, aki akkor a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos volt, arról tudott beszámolni, hogy valamelyest nőtt a 3 éven aluli gyermeket nevelő anyák foglalkoztatási aránya: 11,8-ról 13,9 százalékra – emlékeztet a hvg.hu.

Otthonról feketén

A gyed extra mindenképpen fontos és üdvözlendő intézkedés, és valós igényre válaszol – jelentette ki Paizs Dóra tréner, megoldásközpontú coach a hvg.hu-nak. Szerinte azonban az, hogy valaki igénybe veszi-e, attól is függ, mennyire nyitott a munkáltatója a rugalmas- és részmunkaidős foglalkoztatás és a home office iránt.

Paizs Dóra (aki az Anyacsavar blog szerzője) tapasztalata az, hogy sok nő feketén dolgozik, eleinte heti 6-8 órában, majd fokozatosan növelik a munkával töltött időt.

Úgy tűnik még mindig egyértelmű az, hogy az anya (és csak ő) marad otthon a gyerekkel, ahogy Paizs Dóra a hvg.hu-nak mondta: a hozzá forduló családok egy részében az apa veszi igénybe a gyed extrát, és dolgozik továbbra is fő kenyérkeresőként, míg az anya otthon marad. Ennek igazából anyagi okai vannak: maximális összegű gyed magas kereset után jár, ami sok családban az apának van. És persze még mindig furcsán néznek arra az apára, aki otthon marad a gyerekével. A hvg.hu cikke rámutat arra, hogy 2014 óta folyamatosan emelkedik a gyedet igénylő apák száma: 2014-ben 2 288 fő, a következő évben 2 833 fő részesült gyedben. 2016 decemberére pedig 4 336-an vették igénybe az ellátást.

Az Emmi a hvg.hu érdeklődésére azt közölte, hogy a gyed extra bevezetésének évében, 2014-ben mintegy 47 ezren, 2015-ben 59 ezren, tavaly pedig már összesen 65 ezren igényelték ezt a támogatási lehetőséget. A 65 ezer igénybevevő nagyságrendileg 58%-a a munka melletti gyed/gyes, 41%-a a testvér gyed/gyes, bő 1%-a pedig a hallgatói gyed nyújtotta lehetőségekkel élt.

Kapcsolódó cikkeink:

A gyermekgondozási díj – GYED

Ezekre az extra pénzekre számíthatnak 2018-ban a családok

Forrás: hvg.hu/babaszoba.hu