Kisgyerek

Madarász utcai Gyermekkórház

Aligha van a Budapesten és környékén élő családok között olyan, amelyik ne ismerné belülről is a Madarász utcai Gyermekkórházat: évente több mint kétszázezer kis beteg fordul meg itt.
2008. Február 10.

A “Madarászról” röviden

>

  • A Madarász Kórház területi körzete a IV., V., VI., XIII. és XV. kerület, valamint a környező települések
  • Csecsemő- és koraszülöttosztály, belgyógyászat, fül-orr-gége-osztály, sebészet és intenzívosztály működik a kórházban
  • 170 ágyon évente tízezer fekvőbeteget látnak el, az ambuláns esetek száma kétszázezer
  • A kórházhoz járóbeteg-szakrendelő is tartozik
  • A kórház részt vesz a fővárosi éjszakai és ünnepnapi kijáró gyermekorvosi ügyeletben
  • Országos gasztroenterológiai centrum működik a kórházban
  • Kedden, csütörtökön és vasárnap itt van a fővárosi és agglomerációs sebészeti ügyelet
  • Kedden és havonta három vasárnap országos légúti idegentest ügyeletet ad a kórház
  • Specialitások: onko-haematológia, arc- és szájsebészet, kézsebészet, ultrahangos szűrés

Dr. Harmat György főorvos az 1929-ben megnyitott kórház ötödik igazgatója. 1975-ben itt kezdte pályafutását, 1990-ben a dolgozók választották meg vezetőnek. A csecsemő- és újszülöttkori agyvizsgálatokra specializálódott szakember akkoriban – harmincnyolc évesen – a legfiatalabb kórházigazgató volt, ma viszont ő a leghosszabb ideje hivatalban levő intézményvezető a fővárosban.

– Az osztályok és szakrendelések átszervezésével olyan különleges feladatok ellátását is biztosítani tudjuk, mint például a gyermek idegsebészet. Az országban elsőként mi kezdtük el az újszülöttek ultrahang szűrésének bevezetését, melynek segítségével korán felismerhetők az idegrendszeri, vese- és húgyúti rendellenességek – sorolja az elmúlt évtized újításait. A lézersebészet, az endoszkópos és ultrahangvezérelt műtétek ugyancsak az utóbbi évek fejlődésének eredményei, ahogy a gégészeten épült, a gyerekellátásban egyedülállóan modern, légkondicionált ikerműtő is, ahol az operáció során leereszkedő steril levegőfüggöny biztosítja a műtőasztal külvilágtól való elszigetelését.

Harmat György szerint munkájuk legfőbb motorja a lelkesedés; ennek köszönhetően az orvosoknak még arra is jut idejük, hogy

“babaszoba” néven ismeretterjesztő internetes oldalt működtessenek. Pénzszűke miatt viszont nem kis részben leleményességre van szükség ahhoz, hogy folyamatosan szépüljön és korszerűbbé váljon a kórház. A tetőteret fővárosi támogatással építették be, ide kerültek az orvosi szobák, egy oktatóterem és a könyvtár. Még egy kis kiállítás is látható a kórház történetéről. Ez a bővítés tette ugyanakkor lehetővé az egy emelettel lejjebb található csecsemő- és koraszülöttosztály átalakítását, valamint az anyaszoba és fürdőszoba-blokkok létrehozását. Fotel- és kempingágyak mellett van egyágyas és két kétágyas baba-mama szoba is, és – bár csak az ágyak számának rovására oldható meg – kisebb, fürdőszobás egységekké alakítják a még meglévő nagyobb kórtermeket.

Míg körbevezet a kórház öt osztályán, Dr. Reich Katalin orvosigazgató elmondja, hogy ha a mama szoptat, vagy súlyos esetekben nem kell fizetni a bentmaradásért. Egyébként viszont attól függően, hogy kempingágyat, fotelágyat vagy külön szobát vesz-e igénybe a szülő, és van-e TAJ kártyája, 800, 1200, 2400, 3200 illetve 9600 forint napidíjat kell fizetni.

Dr. Votisky Péter főorvos, az archasadékos gyerekek specialistája arról beszél, hogy a műtéti technika tökéletesedésével eredményesen operálhatók a legreménytelenebbnek tűnő esetek is – nem véletlen, hogy az ország majd minden tájáról érkeznek hozzá kis betegek. Szerencsére ultrahangvizsgálattal ma már a várandósság 5-6. hónapjában kimutatható a baj, így nem a szülőszobában kell szembesülnie a szülőnek a betegséggel; bár a látvány így is sokkoló lehet. – Egykori betegeim címlistája ma egyfajta referenciaként szolgál, manapság a szülők szeretnék élőben is megnézni, mire számíthatnak a műtétet követően – meséli. Az újszülöttkori operációkhoz biztos hátteret nyújt a csecsemőosztály, az újszülött altatásában járatos aneszteziológusok és az intenzív osztály. A műtéteket követően pedig házon belül fogszabályozó szakorvos és logopédus veszi kezelésbe a betegeket.

Dr. Gál Éva, az alváslabor vezetője büszkén újságolja, hogy az elmúlt évek újdonságai közé tartozik az alváslabor kialakítása, mely lehetővé teszi az alvás közben fellépő légzés-rendellenességek kimutatását. – Csecsemőknél ez különösen a bölcsőhalál miatt fontos – magyarázza. Az alvásvizsgálatot azonban mindig kórházi kivizsgálás előzi meg, a kardiológiai, ultrahang, röntgen és labor eredmények birtokában dönt a szakember arról, hogy végül is szükség van-e rá.

Forrás: Kismama magazin