Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Lázgörcs gyermekkorban

2002. szeptember 15.

Forrás: Egészségtükör

Ennek - a sokszor nagy riadalmat keltő - gyermekkori betegségnek vagy inkább tünetnek az aktualitását az adja, hogy az influenzás időszakban a gyakoribb lázas betegségek előfordulása miatt maga a lázgörcs is gyakrabban fordul elő, mint máskor.

Ennek - a sokszor nagy riadalmat keltő - gyermekkori betegségnek, vagy inkább tünetnek az aktualitását az adja, hogy az influenzás időszakban a gyakoribb lázas betegségek előfordulása miatt maga a lázgörcs is gyakrabban fordul elő, mint máskor. Gyermekkori sajátosság a testhőmérséklet emelkedésekor fellépő fokozott görcskészség. A gyermekek 2-5 %-ánál előfordul legalább egy alkalommal 5 éves koráig a görcsroham. Ezzel már el is mondtuk, hogy ez a felső korhatár, az alsó pedig 5-6 hónapos kor, ennél fiatalabb életkorra nem jellemző. A görcsroham igen ijesztő képet mutat. A gyermek hirtelen elveszti eszméletét, szeme "fennakad", azaz egy pontra fixál. Kapcsolatot nem lehet vele teremteni. Végtagjai megfeszülnek, ránganak, általában szimmetrikusan. Néha az arc is "ellilul", mivel a légzésben résztvevő izmok is görcsös állapotba kerülnek, és a gyermek nem tud lélegezni. Szerencsére ez a rosszullét az esetek többségében önmagától is oldódik. Erre azonban sohase várjunk! Azonnal értesítsünk orvost, mentőt! Legtöbbször magas láz kapcsán alakul ki a görcsroham. Sokszor így indít egy-egy vírusfertőzés, és olyan viharos gyorsasággal peregnek az események, hogy csak a rosszullétkor veszi észre a szülő, hogy milyen forró a gyerek. Néhány esetben alacsonyabb láz is kiválthatja a rohamot. A teendő tehát - amíg a szakszerű segítség megérkezik - a lázcsillapítás, amely állhat hűtésből (hűtőfürdő, hűtőborogatás), vagy gyógyszeres kezelésből. Vigyázat! Eszméletlen, görcsölő gyermek szájába még gyógyszert sem szabad tenni! A légutakba kerülhet és megfulladhat!

Hűtő borogatás

A magas láz (39 °C felett) csökkentésének egyik módja a hőelvonáson alapuló lázcsillapítás. A hűtő borogatás (priznic) készítéséhez egy langyos vízbe mártott, majd kicsavart lepedő szükséges, amellyel nyaktól lefelé az egész testet becsavarjuk. A vizes ruha fölé egy réteg szárazat is tegyünk. Az egészet negyedóránként vagy átmelegedéskor cseréljük!

Hűtő fürdő

Lényege az, hogy a beteget a számára kellemesen meleg vízbe fektessük, és csak ezt követően lassan, fokozatosan hűtsük a vizet hideg víz hozzáadásával a testhőmérsékleténél kisebb hőmérsékletre. A gyors lázcsökkentést mindenképpen kerülni kell, bármelyik módját is választjuk a lázcsillapításnak.
A görcsrohamra hajlamos gyermekeknél életükben ez többször is ismétlődhet, 5 éves kor után azonban már nem szokott előfordulni.

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék