Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Lábfájás: a növekedési fájdalom tünetei

2007. november 11. | Frissítve: 2015. december 25.

Forrás: Kismama magazin

Három- és ötéves kor között nem ritka, hogy a gyerek éjszaka erős comb- vagy térdfájásra ébred. Nappal sohasem panaszkodik, és nem is látszik semmilyen sérülési nyom a lábán.

A növekedés egy bizonyos időszakban felgyorsul


Az ízületek jól mozognak, nem duzzadtak, nem melegek vagy pirosak. A fájdalom mintegy két órán át tart. Másnapra semmi baja a gyereknek. Hetente átlagosan kétszer fordul elő ez a rejtélyes jelenség. Az orvosok úgy vélik, valóban a növekedés okozhatja a fájdalmat. Ebben az időszakban (majd nyolc és tizenkét éves kor között) hirtelen felgyorsul a hossznövekedés.

Minden harmadik gyereket érint a jobb híján növekedési fájdalomnak nevezett jelenség. A kellemetlen húzó érzés rendszerint éjszaka, a hosszú csöves csontokban (lábszár, combcsont) és a térdben, lábfejben jelentkezik. A kisgyerek álmából ébred, és arra panaszkodik, hogy fáj a lába. Az orvosok többféleképpen magyarázzák a jelenséget:

a) a fájdalmat a csonthártya húzódása okozza: a csont és a hártya növekedésének üteme ugyanis nem egészen azonos;
b) a növekedési hormonok éjszaka, alvás közben termelődnek;
c) a gyerekek fokozott mozgásigénye miatt túlterhelt a még fejletlen izomzat.

Tippek növekedési fájdalomra

Simogassuk, dörzsölgessük gyengéden meleg tenyerünkkel a fájó részeket hosszában és körkörös mozdulatokkal. Néhány csepp illóolaj kellemes melegérzetet kelt a végtagokon (tíz csepp citromfűolaj vagy egy-egy cseppnyi kínai balzsamolaj), ezt meleg vizes borogatással tovább fokozhatjuk. Fájdalomcsillapító hatású az árnika és a csúzfű teája, az Aminoerg gél vagy oldat (gyógynövényboltban, gyógyszertárban kapható).

Ebben a növekedési szakaszban kínáljuk naponta többször is banánnal a kisgyereket, mert magnéziumtartalma enyhíti a csonthártya feszülését. Magnéziumban igen gazdagok a banán mellett alapvetően a zöldségek, a gyümölcsök és a hüvelyesek, a tejtermékek, a halfélék, és persze az olajos magvak is.

Hasznos lehet még a langyos borogatás vagy hűsítő krém (ilyenek a mentol- és eukaliptusz-tartalmú, többnyire mellkaskenőcsnek ajánlott készítmények, például a Pulmex). Ha a fájdalom hosszabb ideig jelentkezik, lázzal jár, és az ízületekre korlátozódik, indokolt az orvosi kivizsgálás: ez már nem növekedési fájdalom.

Ezeket is olvasd el:
 • Csontfejlődés
 • Foszfor a csontjainkban
 • Tehetünk-e valamit a hízási csíkok ellen?
 • Vékonyak és gömbölyűek
 • Hozzászólások

  Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként is

  Fontos tudni, hogy az utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék