Kisgyerek

Küzdd le a szorongást stresszel!

Nem, ez nem tévedés. A stressz azért kell, hogy csökkentse a szorongást. A stressz jót tesz, csak egy új reklám kell neki.
2011. Október 08.

A stressz és a szorongás különböznek egymástól, bár gyakran összekeverik a kettőt. A stressz jó, amennyiben a nyomás szinonimájaként használják. A nyomás egyfajta motiváló erő, ha hiányzik, aligha képes az ember bármit elintézni. Nyilván az sem jó, ha túl sok van belőle, de ha túl kevés, akkor lehet, hogy a feladatok megkezdését is gátolja.

Másfelől a szorongás rossz. Téves riasztást ad a szervezetnek, olyasvalami váltja ki, amit fenyegetőnek érzékel az illető. Bármi lehet az oka, például ha egy férj a szokásosnál tovább marad ki este, a felesége megijedhet, hogy esetleg el akarja hagyni. Sok dolog indíthat el egy spiráljellegű folyamatot, amely ilyenkor rendkívül irritálóvá válik, akár egy sziréna vagy egy fájdalomtól síró kisgyerek hangja. Azt sivítja folyton: „Veszély! Tenni kell valamit! Most azonnal!” Nem biztos, hogy az adott pillanatban bármit is lehet intézni. Az agy azonban el akarja végezni a munkát, védelmezni akar, ezért keresni kezd rá valamilyen megoldást: elképzeli az összes lehetséges kimenetelt. Egy számítógép számára ez nem megerőltető, de az embernek igen, igazából meg sem kellene kísérelni.

Ekkor jön a képbe a stressz, mely egyszerű nyomásként okosan felhasználható a megoldáshoz, márpedig aki elindul ezen az úton, azt már nem húzhatja be az örvénylő spirál. Olyan területeket kell találni, ahol valamilyen nyomás alá helyezheti magát az érintett, így leköti a pszichés és érzelmi energiáinak egy részét, amit amúgy a szorongás végtelen hajszájára használna fel. Miként is lehet a stresszt bevonni a mindennapokba, hogy kevesebb hely maradjon a szorongásnak?

Alkotás

Ez az első helyezett a listán. Kreatív tevékenységgel, például írással, festéssel, építéssel, szervezőmunkával pozitív stressz kap helyet az ember életében. Ez nagyszerű módja a szorongás leküzdésének. Baba mellett válassz olyan hobbit, amely gyors eredménnyel jár és látványos. Ilyen a tűnemezelés vagy az üvegfestés, a gyöngyékszer-készítés.

Testmozgás

Valószínűleg kevesen vannak olyanok, akik eleget mozognak. Aki nem is törődik a testével, a lelki egészsége érdekében jobb, ha mielőbb nekilát. Nem kell persze beköltözni állandóra egy edzőterembe, bármi, ami felpörgeti a szívet, uram bocsá’ megizzaszt, szorongást csökkentő stresszt idéz elő. Bármi megteszi: lift helyett a lépcsőzés, autózás helyett a kerékpározás, stb. A babakocsis futás vagy a baba-mama torna remek lehetőség. Mind a ketten élvezni fogjátok.

Agytorna

Nagyszerű formája a szorongás csökkentésére bevetett stressznek. Ráadásul javítja és megőrzi az agyi funkciókat. Ott van például a keresztrejtvény vagy a sudoku. Így az agy máris építő munkát végez a romboló helyett.

Érdemes mindet kipróbálni, hisz csak a szorongást veszítheti vele az ember.

Forrás: Medipress- babaszoba.hu