Kisgyerek

Különleges géllel is lehet majd gyógyítani a fülgyulladást

A gyerekkori fülgyulladás igen gyakorinak számít, kényelmetlen, fájdalmas és antibiotikumkúrát igényel. A Boston Children's Hospital kutatói most egy olyan antibiotikus gélt dolgoztak ki, amely a fülkagylóba juttatva segít a fertőzés megszüntetésében.
2016. Szeptember 22.

Különösen a 2 éven aluli gyerekek körében gyakori probléma a középfülgyulladás. A fertőzésen a gyerekek nagyjából 95 százaléka átesik legalább egyszer, hatból öt amerikai gyerek hároméves kora előtt találkozik a problémával, ami csak az Egyesült Államokban évi 12-16 millió klinikai vizsgálatot jelent.

A leggyakoribb kezelési mód középfülgyulladás esetén az antibiotikumkúra, ez azonban 7-10 napon át tart, és kisgyerekek esetén meglehetősen bonyolult, ráadásul mellékhatásokat is hozhat magával. Egyes esetekben a hasmenés, a kiütés is megjelenik.

„Az új gél lényege, hogy az antibiotikum kizárólag a fület érinti, míg a tabletta esetében az egész testet kezelni kell ahhoz, hogy a gyógyszer elérje a fület” – mondja a kutatást vezető Rong Yang.

Az eddigi kutatások szerint a gélt a fülbe juttatni kisgyerekek esetén nem csak egyszerűbb, hanem a mellékhatások száma is csökken, ugyanakkor a kereskedelmi bevezetésig még számos további vizsgálatra van szükség.

Forrás: Medipress