Kisgyerek

Kreatív ötletek húsvétra

Legyen ez egy kreatív húsvét! Szuper ötleteket adunk, hogyan készíthettek egyedi ajándékokat húsvétra.
2008. Január 23.

Öko-nyúl

Ez kell hozzá: Néhány napilap, átlátszó ragasztószalag, ragasztóstift, olló, és néhány színes, különböző mintájú papír zsebkendő.

Így készül: Kiemeljük a napilap két belső oldalát, kiterítjük, majd hosszában és széltében addig hajtogatjuk, míg egy 10 x 14 centiméteres téglalapot kapunk. Hosszabbik oldalait átlátszó ragasztószalaggal rögzítjük.

Az újságpapírból egy körülbelül 7 centi átmérőjű golyót gyűrünk, egy újságlap közepére helyezzük, behengerítjük, a két szélén maradó részt lehajtjuk, és nyaknál összefogjuk. A testnek szánt téglalap rövidebbik oldalán kis rést nyitunk az ujjunkkal, ebbe dugjuk be a nyakat.

A karokat, lábakat és a füleket egy-egy dupla oldalból készítjük: egy kiterített lapot hosszabbik oldalánál körülbelül három centi szélesen behajtunk, majd addig folytatjuk a hajtogatást, míg egy 3,5 centi széles és 40 centi hosszú csík marad. Három ilyen darabot készítünk, az egyiket karként a test felső részére ragasztjuk, a másik kettőt hosszában bevágjuk – ez lesz a láb- és fülrész.

A lábakat alulról a testbe toljuk, leragasztjuk, a füleket a fej mögött felülről toljuk a testbe, ugyanott, ahol a nyakat is. Átlátszó ragasztószalaggal zárjuk a nyílásokat, oldalakat. A füleket hegyesre vágjuk, a lábfejeket és kezeket lekerekítjük és behajtjuk. A kész nyulat ráfektetjük egy papír zsebkendőre, és kis ráhagyással “ruhát” szabunk belőle. Ragasztóstifttel ragasztjuk a nyúlhoz.

Legyen ez egy kreatív húsvét!

Nyuszitojás a locsolóknak

Ez kell hozzá: Kifújt tojások, filc- vagy más nem foszló textilmaradék, ragasztó, fekete alkoholos filc, vékony zsinór vagy rafia, tojástartó vagy papírhenger, olló

Így készül: A füleket és az orrok kis háromszögeit kivágjuk az anyagból, a spárgából kis bajszokat vagdalunk, és felragasztjuk a tojásokra. Fekete filctollal megrajzoljuk a szemeket, szájakat. A tojásokat beleültetjük a tojástartóba, vagy papírhengerből (lehet vécépapír-guriga) készítünk nyakat a tojásnyúlnak.

A hengerből körülbelül két centi széles darabokat vágunk, színes szalvétából pedig négy centi széles csíkokat, és belegöngyöljük a hengerszeleteket. Ezek lesznek a tojástartók.

Barikás párna

Ez kell hozzá: 80 centiméter hosszú, 160 centi széles természetes szálú anyag, szivacstörmelék vagy tömőflíz, 50 centi hosszú, 140 centi széles világos plüss, 60 centi fehér cipzár, fekete hímzőfonal

Így készül: Az anyagból kis ráhagyással két db 80 x 80 centiméteres darabot szabunk. Elkészítjük a bárányfej sablonját: 15 centi átmérőjű kört rajzolunk, jobb oldalán kissé megnyújtjuk, ez lesz az orra, bal oldalán egy 8 x 8 centis, négyzet alakú nyakat rajzolunk hozzá.

A plüssanyagot színével befelé félbehajtjuk, kiszabjuk a bárányfejet. A visszáján összevarrjuk, csak a nyakánál hagyunk nyílást. Kifordítjuk, kitömjük. A füleket is kiszabjuk: négy egyforma tenyérnyi téglalapot vágunk ki, kettőt-kettőt a visszáján összevarrunk, egy rövidebb oldalt nyitva hagyva. Itt kifordítjuk és a fejre öltögetjük, majd kihímezzük a szemet, szájat.

A négy lábnak nyolc darab 8 x 20 centiméteres téglalapot szabunk. A visszáján összevarrjuk őket, egy rövid oldalt nyitva hagyunk. Kifordítjuk és kitömjük a lábakat. Az egyik 80 x 80 cm-es anyagot színével felfelé leterítjük, három oldalán elhelyezzük a fejet és a lábakat befelé nézve, ráterítjük a másik 80 x 80-as anyagot színével lefelé. Megtűzzük, majd körben levarrjuk, egy oldalt nyitva hagyva. Kifordítjuk, és a nyitott oldalra belevarrjuk a cipzárat.

Bújócska a virágágyásban

Ez kell hozzá: Vékony rétegelt lemez vagy farostlemez, csiszolópapír, festék, drót, lombfűrész (dekopírfűrész), fúró

Így készül: Először papírból sablont készítünk. Ha nem tudunk szabad kézzel rajzolni, vegyünk mintául egy tetszetős nyúlképet. Ráfektetjük a falapra, körberajzoljuk, és fűrésszel kivágjuk. A széleket simára csiszoljuk. A kezeknél lyukat fúrunk, bevezetjük a drótot, átívelünk a másik kézhez. Kifestjük a nyulakat, és a balkonládába, virágágyásba vagy egyszerűen egy vidám tavaszi cserepes növény földjébe állítjuk.

Nyuszifüles szalvétagyűrű

Ez kell hozzá: Filc, olló, fehér papír- vagy textilszalvéta, festék, gézlapok, burgonya

Így készül: Papírból sablont készítünk: kivágunk egy 8 x 20 centiméteres csíkot, félbehajtjuk, és a közepétől kisujjnyival beljebb fület rajzolunk rá, a csíkot ezután 3 centire keskenyítjük. A sablont kinyitjuk, a filcre fektetjük, és kiszabjuk a szalvétagyűrűket. A csík két végétől egy-egy ujjnyira alulról és felülről félig bevágunk, és a vágásokat egymásba toljuk. Krumplinyomdával nyuszis szalvétákat is készíthetünk.

Húsvéti fészek

Ez kell hozzá: Gyorséttermi papírdoboz, szalvéta, ragasztóstift, olló, szalvétaragasztó, textilszalag, zöld rafia vagy papírfű, tojás

Így készül: A papírdobozt óvatosan szétbontjuk a ragasztás mentén. A belső fehér oldalát bekenjük ragasztóval, rásimítjuk a szalvéta színes lapját (a többit lehúzzuk, nincs rá szükség), és ragasztólakkal átkenjük. Száradás után levágjuk a kiálló részeket, a szalvétás oldalt kifelé fordítva újra összeállítjuk a dobozt. Kibéleljük fűvel, a tojásokat átkötjük a szalaggal, és a fészekbe tesszük őket.

Enni való nyulacskák

Ez kell hozzá: 10 deka vaj, 10 deka cukor, egy tojás, egy csomag vaníliás cukor, 30 deka liszt, késhegynyi sütőpor, a díszítéshez egy tojásfehérje, 15 deka porcukor, ételfesték, kakaópor

Így készül: Papírból nyúl- és tojássablont készítünk. Összeállítjuk a tésztát, és fél centi vékonyra kinyújtjuk. Ráfektetjük a sablont, körbevágjuk, és 200 fokon negyedóráig sütjük. Kihűlés után díszítjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük a porcukrot, majd kakaóval, pár csepp céklalével, egyéb színezékkel színezzük. Nejlonzacskóba töltjük, kis lyukat vágunk a sarkába, így nyomjuk a formákra a díszítést.

További húsvéti cikkek:

Forrás: Kismama magazin