Kisgyerek

Karácsonyi örömök, tudnivalók, jó tanácsok

Már a karácsony előtti utolsó héten megkezdődik az ajándékozás. Sokszor úgy tapasztaljuk meg, hogy jobb adni, mint kapni, hogy nem is számítunk rá. A HáziPatika.com csapata 2001-ben két gyermekkórházba látogatott el kezében egy-egy nagy dobozzal.
2002. Október 27.

A Heim Pál Gyermekkórháztól és a Madarász utcai intézménytől is sok segítséget kapott már szerkesztőségünk, s így a kedves Olvasó. Most sem távoztunk üres kézzel, pedig ajándékozni indultunk: örömhírekkel és ünnepekre szóló jó tanácsokkal láttak el minket.

A Heim Pál Gyermekkórház igazgató főorvosát, Dr. Smrcz Ervint kértük, hogy igazítson minket útba, hol lenne a legjobb helye a kis betegeknek szánt autóversenypályának. Doktor úr a bőrgyógyászatra kalauzolt bennünket, ahol a kicsik nagy izgalommal, a nagyok pedig példás segítőkészséggel kezdtek neki a szaloncukor kibontásának és a versenypálya felállításának.

Megtudtuk, hogy a szűkös keretek ellenére is jut pénz némi fejlesztésre. A Rottenbiller utcában nemrég nyílt meg a veleszületett és szerzett székelési problémákkal küszködő gyermekek kezelésének helyet adó speciális osztály, ahol nyugodt körülmények között a legképzettebb orvosok várják a szerte az országból érkező betegeket. Maga a bőrgyógyászati osztály is megújulás előtt áll, melynek keretében többek között megvalósulhat egy igazi játszószoba régi álma is.

Karácsonyi örömök, tudnivalók, jó tanácsok

Nem csupán az idei ajándékok várnak végleges helyre. Smrcz Ervin örömmel újságolta, hogy nem csak a feladatokból jut nekik különlegesen nagy adag, hanem az ünnepek előtti a figyelmességekből is. Művészek, alapítványok ajándékozzák meg őket különböző produkciókkal, játékcsomagokkal. Sok, az ünnepek előtt hazabocsátott átmeneti lakójuk fogadkozott, hogy ők biza’ bejönnek karácsonykor vagy jövő ilyenkor is, hogy akkor is élvezhessék a kórházi karácsony tárgyiasult áldásait és meleg légkörét. Hát nem mindenhol fordul meg egy nap alatt olykor kilenc Mikulás!

A Heim Pál Gyermekkórházban az ünnepek alatt sem lesz pihenés. Bár csak a legsúlyosabb állapotú gyermekek maradnak a kórtermekben, – akit lehet, hazaküldenek karácsonyozni -, sok külső gyermekosztálytól is vesznek majd át gyermekeket az ünnepek idejére. Hozzájuk jönnek még majd az időközben ügyeletre érkezők – reméljük, minél kevesebben.

Kérdésünkre, hogy mire kell különösen figyelniük a szülőknek, vannak-e tipikus év végi balesetek, megszívlelendő jó tanácsokat kaptunk: A karácsonyi forgatagban gyakran megesik, hogy csak addig szentelünk kellő figyelmet a gyermekeknek, amíg kibontják az ajándékokat, és első örömüket osztják meg velünk. Azután magukra hagyjuk őket, mondván: hadd élvezzék, játszanak kedvükre. Nos, ekkor az apró mütyűrök, játék-alkatrészek – hogy, hogy nem – hihetetlen gyorsasággal találják meg a gyermektest minden lehetséges nyílását. Különösen veszélyesek a gyöngyök, társasjáték-bábuk, a nagyobb testvér építőkészletének apróbb csavarjai. Jobb lenne ilyeneket bizonyos kor alatt egyáltalán nem ajándékozni – teszi hozzá a tapasztalat -, de ezt a figyelmeztetést nem lehet elég sokszor és idejében mondani. Megszaporodnak a korcsolya-, görkorcsolya-, sí- és szánkóbalesetek is, hiszen az új eszközöket sokszor még ügyetlenül, vadóc módon próbálják ki a lurkók. Talán az összes új görkori arányában bekövetkezett balesetek számaránya ilyenkor sem nagyobb mint máskor, de tény, hogy néhány nap leforgása alatt sokkal többen próbálnak ki új sportszereket. Ezért kérve-kérjük a szülőket, legyenek óvatosak, józanul, nagy elővigyázatossággal biztassák gyermekeiket az új dolgok kipróbálására! A Madarász utcában már elkészült játszószobában bontották ki az ajándékokat, és hasonlóan nagy volt az öröm. Mégis azt kívánjuk, hogy minél kevesebben használják.

Végezetül minden gyermeknek és felnőttnek nagyon boldog karácsonyt, kellemes ünneplést, jó pihenést és egészségben eltöltött, örömökben gazdag, új esztendőt kívánunk!

Forrás: HáziPatika.com