Kisgyerek

Jól jár az a nő, akit megcsaltak és elhagytak

Azok a nők,akiket megcsal a párjuk,és ezért szakításra kerül sor,hosszútávon győztesként jönnek ki a kalandból:egy kapcsolati gyászidőszakot követően magasabb párválasztási intelligenciával állnak a dolgokhoz,ezért sikeresebb lesz a következő kapcsolatuk.
2016. Május 02.

A Binghamptoni Egyetem és a University College London kutatása szerint a megcsalt, majd egyedül maradt nők jól járnak, mert egyrészt megszabadultak a problémás partnertől, másrészt a megszerzett tapasztalat segítségével könnyebben kiszűrik a hűtlen, hazug partnert, így nagyobb eséllyel lesz harmonikus a következő kapcsolatuk. Ezzel szemben „az új nő”, akivel a régit megcsalták, most kapcsolatban van a hűtlen féllel, akitől nem sok jóra számíthat maga sem: tehát ő kerül ki vesztesként a helyzetből.

A szakemberek összesen 5705 résztvevő szakításának következményeit vizsgálták: korábban már születtek tanulmányok a rövidtávú hatásokról, pl. az érzelmi problémákat, de most a hosszútávú hatásokat is górcső alá vették, pl. azt, hogy miként képes hasznosítani a megcsalt, elhagyott fél a kapcsolatban szerzett tapasztalatokat. Az 5705 résztvevő 96 országból válaszolt az online kérdőívre, s így kiderült, hogy személyiségfejlődés szempontjából jól járnak azok, akik egy ilyen történetből képesek megerősödve felállni.

„Az emberek többsége – kb. 85 százalék – élete során legalább egyszer megtapasztalja azt, hogy milyen az, ha elhagyják, így kell, hogy legyen valamilyen pszichés, evolúción túlmutató pozitív hatása annak, hogy képes volt megbirkózni a helyzettel” – összegzi a lényeget a kutatást vezető Craig Morris, a Binghamptoni Egyetem munkatársa.

Az anyag az The Oxford Handbook of Women and Competition című szaklapban került publikálásra.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Párkapcsolat: már a 3. évben várható a válság
  • Egyedül maradtatok?
  • Forrás: Medipress