Kisgyerek

Jobban fejlődnek a gyerekek nyelvi készségei, ha apa mesél

Egy új kutatás szerint azoknak a gyerekeknek, akiknek az apukájuk mesél esténként, jobbak a nyelvi képességeik, mint azoknak, akiknek az anyukájuk teszi ezt minden este.
2017. Július 19.

A Harvard Egyetem kutatói nemrégiben egy olyan tanulmány tettek közzé, melyben azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a gyerekekre az esti mese, és vajon van-e különbség, ha anya vagy apa végzi ezt a „feladatot” esténként. Az eredmények azt mutatják, hogy bizony van különbség. Úgy találták, hogy azokban a családokban, ahol az apuka feladata az esti mese olvasás, a gyerekek fejlettebb nyelvi és kommunikációs készségekkel rendelkeznek, mint azokban a családokban, ahol az anyukák meséltek a kicsiknek.

De mégis miért? Talán a férfiak mélyebb hangja vagy szúrós borostája van ilyen hatással a kicsik beszédfejlődésére? Ugyan, dehogy. A Harvard Egyetem kutatása szerint az apukák egyszerűen másképpen mesélnek, mint az anyukák. Dr. Elisabeth Duursma, a kutatás vezetője így nyilatkozott a Sydney Morning Heraldnak:

„Mikor közelebbről megvizsgáltuk, mi történik meseolvasáskor a szülő-gyerek párbeszéd közben, azt vettük észre, hogy az apukák sokkal elvontabb, komplexebb nyelvezetet használtak. A mesében szereplő eseményeket az életből vett valós történésekkel kapcsolták össze. Például, amikor a mesében egy létráról volt szó, több apuka is megemlítette, hogy mikor volt szükségük legutóbb létrára, hogy felmászhassanak a tetőre. Ezzel ellentétben az anyukák nem kötötték össze a tárgyakat hasonló eseményekkel. Ők inkább a könyvben szereplő részletekre fókuszáltak, és gyakran kérték a gyerekeket, hogy nevezzék meg a képen látható tárgyakat vagy színeket.”

Dr. Duursma szerint az, hogy az édesapák az esetek többségében másmilyen interakcióban vannak a gyerekekkel, mint az édesanyák, az rendkívül jó hatással van a kicsik fejlődésére. Például mikor az apukák bunyóznak a gyerekekkel, az többek között arra is tanítja őket, hogy a konkrét fizikai tetteik közben hogyan fókuszáljanak, és hogyan kontrollálják magukat. A legtöbb családra igaz, hogy miközben az apukákkal inkább hancúroznak a gyerekek, addig az anyukák sokkal inkább megmaradnak a békés öleléseknél.

Valószínű, hogy a kutatás eredményei annak is köszönhetőek, hogy mivel még mindig általában az anyukák azok, akik többet foglalkoznak a gyerekekkel, egyértelmű, hogy emellett abból is kizárólag profitálnának, ha az apukák a megszokottnál több minőségi időt töltenének velük. Szóval, kedves szupermamik, most már erre a kutatásra is hivatkozhattok, ha szeretnétek apát is jobban belevonni a gyerekek körüli napi teendőkbe!

Kapcsolódó cikkeink:

A mese szárnyain

Mit meséljünk a kisgyereknek?