Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jó-e a vitamin étvágytalanságra?

Szerző: Máriáss Márta

2009. február 10. | Frissítve: 2016. január 20.

Forrás: HáziPatika.com

A szülők gyakran aggódnak, vajon eleget eszik-e gyermekük. Az anyák szívesen adnának csemetéjüknek étvágyfokozó vitaminkészítményeket, ha ettől jobb evő lesz. Másokat inkább aggaszt, ha az amúgy egészséges vitaminok evésre, hízásra hajlamosítanak...

Étvágytalanság vagy sem...

A kisgyermekes anyák rendkívül gondosak, mindennek utánanéznek. A csöppségek vidámak, kutya bajuk, az anyukák mégis találnak aggódni valót: A cingár lábacskák, hiányzó hurkák, no meg az otthagyott étel láttán azon törik a fejüket, hogy lehetne gyermekükből jobb evőt faragni. Nincs olyan vitaminkészítmény, amit ki nem próbálnának. Mielőtt azonban megnézzük, mit is várhatunk ezektől, érdemes kideríteni, valóban étvágytalan-e a gyermek.

Nem mindig egyforma a gyerekek étvágya


Szerencsére nincs mindig egyforma étvágyunk. A napi ritmus szabályszerű váltakozását a gyomor teltségi foka szabályozza: csak akkor éhezünk meg, ha a legutóbb megevett étel a gyomorból már a belekbe távozott. A teli gyomor az étel emészthetőségétől függően 2-5 óra alatt ürül ki újra. Ez nem jelenti azt, hogy csak üres gyomorral kívánnánk enni. Az ínycsiklandó falatok látványa és illata szinte bármikor képes rábírni egy-két falat elfogyasztására.

Ha valakinek egyáltalán nincs kedve enni, nem érez éhséget, csak piszkálja az ételt, nyilvánvalóan étvágytalan. Kóros, aggodalomra okot adó étvágytalanságról azonban csak akkor beszélhetünk, ha az állapot hosszú időn keresztül áll fenn. A gyermek étvágytalansága akkor lehet veszélyes, ha fogyással, kimerültséggel jár együtt. Előbb-utóbb alultápláltság, tápanyag- és vitaminhiány is súlyosbítja az állapotot.

A bajok gyökere a testben

Tartós étvágytalanság esetén a szabályozórendszer működészavaráról van szó, melynek hátterében csaknem mindig valamilyen betegség bújik meg. Épp ezért viszont az étvágytalanság is csak addig áll fenn, míg a kiváltó betegség. Régóta tudott, hogy a gyógyulás első jele, ha megjön az étvágy. Bármely betegség okozhat étvágytalanságot, leggyakrabban azonban a különféle emésztőrendszeri bajok az egyszerű hasmenéstől vagy épp székrekedéstől az ételallergián át a súlyosabb emésztőrendszeri gyulladásos és egyéb betegségekig.

Az étvágytalanság egyben jel, hogy a szervezetnek átmenetileg nincs szüksége ételre, az emésztés nélküli pihentető "üzemmód" mintegy segít az erőket a gyógyulásra összpontosítani. Ezért nincs étvágya a lázas betegnek sem.

Egyes vitaminok hiánya is lehet az étvágytalanság hátterében. A vitaminhiányt kiválthatja a szervezet átmenetileg megnőtt vitaminigénye - köztudott például, hogy a meghűléses betegségek, valamint antibiotikumos kezelések idején az immunrendszernek némi többlet C-vitaminra van szüksége -, de fakadhat emésztőrendszeri problémákból, ha bizonyos vitaminok felszívódása a bélcsatornából gátolt. Egyes gyógyszerek mellékhatásként vitaminhiány előidézése révén vagy anélkül szintén lehetnek az étvágytalanság okai. Az antibiotikumok a bélflóra-baktériumok pusztításával okozhatnak hipovitaminózist, mert számos vitaminunkat a bélben élő baktériumok állítják elő.

Az étvágytalanság üzenete

Ha a gondos orvosi vizsgálat nem akad testi betegség nyomára, lelki okokra kell gyanakodni. Felnőtteknél főként a stressz vagy mély bánat, illetve valamilyen pszichés zavar okozhatja a szervezet effajta tiltakozását. A gyereknél árnyaltabb a kép, hiszen az étel megtagadása náluk még inkább a kommunikáció egyik eszköze lehet. A lelki tényezőkön túl látszatétvágytalanságot okozhatnak a helytelen evési szokások, a rendszertelen evés, a nassolás.

Az egyszerre kevesebbet evő gyermek nagyobb sikerrel tudja kikényszeríteni aggódó szüleitől az étkezések közötti nyalánkságokat, cukros itókákat, melyek tápanyagtartalmukat tekintve inkább szegényesek, viszont remekül el tudják venni az étvágyat a rendes nagy étkezések idejére. Egyetlen megoldás, hogy ellenállunk a gyerek nassolnivaló utáni követelőzésének. Viszonylag gyakori gond az is, ha a gyereknek egyedül kell az asztalhoz ülnie, szülei vagy más gyerekek nem esznek vele vele.

Az étvágytalanság ellenszere

Mindenek előtt a kiváltó bajt kell orvosolni, a betegséget megszüntetni, majd az étvágyat csökkentő gyógyszert abbahagyni, így a normális éhség-teltség ritmus többnyire magától helyreáll. Fontos az elegendő testmozgás is, a sok rohangálás, futkosás, bújócska, játék nagy energiafaló, ettől mindenki sokkal gyorsabban megéhezik. Az étvágy kialakulását már egészen kicsi kortól segíti a nyugodt, rendezett körülmények között, vidám hangulatban, jó társaságban zajló étkezés, az ízletes étel és a gusztusos tálalás.

Érdemes változatossá tenni a kosztot, a friss zöldségek,saláták és gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonából készült ételek bélműködést serkentő hatásuk révén növelik az étvágyat. Adhatunk-e a gyereknek ennél többet?

Igen. Léteznek étvágyfokozó gyógyszer-hatóanyagok felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt, a kicsiknek azonban ezekre általában nincs szükségük, s ha igen, csak szigorúan orvosi vizsgálatot követően és orvosi rendelvényre. A kíméletesen, finoman beavatkozó szerek a gyógynövény-kivonatok, teák és a vitaminok, melyek alkalmazásáról azért szintén nem árt megkérdezni az orvost, gyermekorvost, gyógyszerészt. A vitaminok elvileg közvetlenül és közvetve is befolyásolhatják az étvágyat.

Mivel a kiegyensúlyozott vitaminellátás a növekedés, regenerálódás és gyógyulás előfeltétele, bízhatunk benne, hogy a vitaminokkal elősegített gyógyulás meghozza a javuló étvágyat is. Ha valamely betegség vitaminfelszívódási zavart okoz, és a gyógyítás folyamán az elmaradt vitaminfelvételt igyekszünk vitaminpótlással ellensúlyozni, az étvágy remélhetőleg gyorsabban helyreáll. Ennek természetesen csak akkor van értelme, ha a bélcsatorna állapota már eleget javult, különben a marékszámra lenyelt vitaminkapszulák vitamintartalma éppúgy kárba vész, mint az elfogyasztott táplálékok vitaminjai.

A cikk folytatódik:

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

Legjobb cikkeink a témában

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék