Kisgyerek

Jelöld, ha szereted a védőnődet!

Mindent tud a babádról, már-már családtag. A várandósság időszakában egyik legfőbb tanácsadóként számíthattál rá, és a kicsi születése óta sincs olyan kérdés, amire ne lenne megnyugtató válasza.
2017. Április 17.

Ám a védőnői hivatás nem merül ki csupán ebben, és ez az, amit talán kevesen tudnak… Számtalan szívhez szóló történet, rengeteg hálás kismama és család, akik életének, hazánkban egyedülálló módon, immáron 102 éve részesei a védőnők.

Vajon minden rendben van odabent? Amikor pedig már megszületett a baba – biztos nem éhes, eleget aludt, mitől fájhat a hasa? Aggodalmak és bizonytalanságok, amelyekkel valamennyi kismama és anyuka szembesül. Ezekben a kérdésekben hatalmas segítséget jelentenek a védőnők, akik nem csak gyakorlati tanácsokkal, szakértelemmel és tapasztalataikkal, hanem sokszor lelkileg is támogatják az édesanyákat. Emellett közvetlen kapcsolatot alakítanak ki a többi családtaggal, nagyobb testvérekkel is.

Ez egyfajta bizalmi viszony is, amely sokkal több annál, mint azt sokan gondolnák. A védőnők számtalan helyzetben nyújthatnak segítséget a magzat és a gyermek fejlődése során.

„Nagyon büszkék vagyunk a védőnőinkre, ráadásul ez egy olyan hivatás, amely nemzetközileg is egyedülálló. A feladataik nagyon szerteágazóak: a várandósság idején az édesanyák mellett vannak, az újszülöttel pedig már a születés utáni 72 órán belül találkoznak” – kezdte Csordás Ágnes Katalin, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.

„6 hetes korig hetente ajánlják fel a látogatást, ilyenkor nemcsak az újszülöttre, de az édesanyára is különösen odafigyelnek. Sokszor egyetlen jól irányzott kérdéssel segítenek felszínre hozni olyan pszichés problémákat – szorongás, önértékelés hiányából adódó – amelyek gyakoriak ebben az időszakban.

A védőnői hivatás azonban nem merül ki csupán ezekben az alkalmakban, hisz a későbbiekben a tanácsadásokon, és az évenkénti egészségi állapot szűréseken is találkoznak anyával és gyermekével. Elhivatottsággal, aktívan végzik az iskolás gyermekek ellátást, részt vesznek a helyi egészségmegőrző programokban, amelyekkel nemcsak a prevenciót, de a közösségi élet építését is segítik. Kisebb településeknél pedig az sem ritka, hogy az édesanyát régi „gyermekükként” köszöntik, amikor újra hozzájuk kerül kismamaként” – tette hozzá Csordás Ágnes Katalin, aki elmesélte, arra is volt már példa, hogy a védőnő egészen a szülőszobáig kísérte a leendő anyukát.

A családokat segítő, áldozatos tevékenységet a Magyar Védőnők Egyesülete 2011 óta az Év Védőnője díjjal is elismeri. Az anyukák április 30-ig jelölhetik védőnőiket a hozzájuk kapcsolódó személyes történetekkel. Idén először két felületen is várják a pályázatokat: az édesanyák a MAVE honlapja mellett a jelölést támogató Sudocrem hivatalos magyarországi Facebook oldalán is benevezhetik legfőbb segítőjüket.

A jelöléseket beküldők között értékes Sudocrem ajándékcsomagok találnak gazdára, a kategóriák végső győzteseit pedig a Magyar Védőnők Egyesületének szakmai zsűrije választja ki.

A jelöltekről szóló rövid leírást ezen a linken lehet feltölteni, és ugyanitt olvasható a hivatalos felhívás is. Információk találhatók még ezen a Facebook oldalon is.

Kapcsolódó cikkeink:

Mitől véd a védőnő?

Táplálkozás és várandósgondozás: kulcspozícióban a védőnők

Forrás: Red Lemon Média