Terhesség hétről hétre

Játékok korcsoportok szerint

2003. július 7.

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu

A játékok akkora választékban állnak a rendelkezésünkre, hogy nem könnyű eldönteni, hogy melyik a legjobb a gyermek fejlődése szempontjából egy adott életszakaszban.

Az újszülött első hónapjaiban a látáson, halláson, tapintáson keresztül ismerkedik a tárgyakkal. Ebben a korban a baba élvezi a színes, mozgó tárgyakat, közelről szemléli azokat. Az első hónapban nincs szükség sok játékra, inkább beszéljünk és énekeljünk sokat a babának. A kisebb baba látja, megérinti, szájába veszi a tárgyakat. Hamar rájön, hogy a kocsiból, kiságyból kidobott tárgyakat a szülő felveszi, ezért ismétli is ezt a műveletet. Az első évben a játékok által a csecsemő megtanulja használni a kezét, felismeri a tárgyakat, mászik feléjük, szemével követi azokat. Fürdetés közben már szeret játszani, felfedezi ez által a vízben tartózkodás örömét. Később a játék hasznos kellékké válik, hogy megtanuljon kapcsolatot teremteni környezetével. A játék kiválasztásánál nagyon oda kell figyelni, hogy korának megfelelő legyen. Mivel a baba mindent a szájába vesz, vigyázzunk arra, hogy a lejáró, szétszedhető alkatrészeket ne tudja lenyelni, ne sérthesse meg magát vele.
A játékok akkora választékban állnak a rendelkezésünkre, hogy nem könnyű eldönteni, hogy melyik a legjobb a gyermek fejlődése szempontjából egy adott életszakaszban. Gyermekjátékot csak megbízható szakboltban szabad vásárolni. Vigyázzunk, hogy anyaga, színezése egészségügyi szempontból megfelelő legyen!

Fontos, hogy mindig korának megfelelő játékot adjunk gyermekünknek. A következőkben abban szeretnénk segítségek nyújtani a szülőknek, hogy mindig olyan játékszereket tudjanak a gyermek kezébe adni, amellyel szívesen játszik, és életkorának is megfelel.

0-8 hét

Az újszülött első hónapjaiban a látáson, halláson, tapintáson keresztül ismerkedik a tárgyakkal. Ebben a korban a baba élvezi a színes, mozgó tárgyakat, közelről szemléli azokat. Az első hónapban nincs szükség sok játékra, inkább beszéljünk és énekeljünk sokat a babának. A kisebb baba látja, megérinti, szájába veszi a tárgyakat. Ha ezeket lassan mozgatjuk látóterében, követi a szemével. Ha túl gyorsan mozgatjuk vagy a távolság miatt nem látja élesen, hamar elveszti az érdeklődését, szem elől téveszti, rögtön el is felejti a tárgyat. Ebben a korban javasolt játékok: színes kendő, csörgő, puha, sípoló játékok

2-2,5 hónap

A baba kezdi nyitogatni az öklét, és elkezdi nézni a kezét. Néha már előfordul, hogy a fejét is mozdítja a tárgy után. Ebben a korban ajánlott játékok: hangot adó csörgő, sípoló játékok, amit a baba meg tud fogni.

2,5-3 hónap

A legtöbb baba figyeli a kezét játszás közben. A megmutatott tárgyat megpróbálja a látóterében tartani. Bizonytalan mozdulatot tesz a tárgy felé. Mit adjunk a babának? Ebben a korban legjobb az olyan játék, amit ütögetni tud. Kb. 25 cm-re az arcától felfüggesztünk egy pompont a kiságyára. Időnként ráüt, és boldog, ha a pompon kilendül. Még nagyobb az öröm, ha csörgőt függesztünk fel.

A cikk folytatódik:

teljes cikk megjelenítése

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

Legjobb cikkeink a témában

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék