Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ínycsiklandozó karácsonyi menü kicsiknek-nagyoknak

Szerző: Babiczky-Pfliegel Dóra

2013. december 23. | Frissítve: 2016. december 14.

Forrás: Ízek és Érzések

Rozé kacsa, tűzdelt pulyka, borleves és egyéb ínyencségek alkothatják a karácsonyi menüt hosszú éveken át, mert a hagyomány és a szájunk íze így kívánja. Ám amikor kicsi gyerekekkel bővül a család, tanácstalanul tárjuk szét a karunkat.

Csak akkor térünk magunkhoz, amikor a legkisebb a hangját hallatja, és követeli az ebédjét, a receptverseny győztes fogását: a főtt krumplis almát. Ekkor tudatosul bennünk, hogy az élet komoly feladat elé állított. A kicsinek pépet, a nagyobbacska rokon kisfiúnak már darabosat, a család felnőtt tagjainak valami izgalmasat, és ami a legfontosabb, nem megszokottat, hanem ünnepit kell villantanunk.

Készítsetek valami finom nyalánkságot is karácsonykor

Attól vagyunk boldogok, ha mindenki kedvében járhatunk, de közben mégsem kell százfélét sütni-főzni. Hiszen a karácsonyi készülődés nem verseny, hanem odafigyelés, ráhangolódás a másikra. Mi most olyan menüsort állítottunk össze, amiből már a hat hónapos baba is bátran kóstolhat, ugyanakkor a nagyobb csemeték is vígan lakmározhatnak. A vacsora végén pedig az elismerő pillantásokat férjtől, anyóstól, rokontól jólesően begyűjthetjük.

Karácsonyi almakrémleves gesztenyés aszalt szilvával

Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 4 személyre:
4-5 édes alma, megtisztítva, magházuktól megfosztva és kockákra vágva
1 evőkanál vaj vagy ghí (tisztított vaj)
1,5 evőkanál agavészirup
8 dl víz

fél citrom reszelt héja
1 mokkáskanál fahéj
5 egész szegfűszeg
1 csipet szerecsendió
1,5 dl zabtejszín

A szilvás gesztenyegombócokhoz:
20 szem aszalt szilva, kimagozva
1 kiskanál fahéj
20 dkg natúr bio-gesztenyemassza, lereszelve
1 evőkanál kókuszzsír
2 evőkanál agavészirup
Az almát a vajon megfuttatjuk, és 1 evőkanál agavészirupot rácsorgatunk, majd enyhén megpirítjuk. A vízzel felengedjük, egy csipet sóval ízesítjük, és puhára főzzük. Közben a maradék agavészirupot, a citrom héját és a fűszereket 1 deci vízbe keverjük, és kis lángon lassan főzzük, vigyázva nehogy a fűszerek megégjenek. Amikor a víz nagy része elpárolgott, az illatos főzetet a megfőtt almalevesbe keverjük. Végül botmixerrel pépesítjük, és a tejszínnel dúsítjuk.
A gombóchoz a kimagozott aszalt szilvát fahéjas vízbe áztatjuk. Amikor a szemek megpuhultak, a vizet leöntjük róla. A gesztenyét a kókuszzsírral és az agavésziruppal összekeverjük. A masszából 20 apró gombócot formázunk, és az aszalt szilva közepébe töltjük. Tányérokba tesszük, és a levest rámerjük.

Harcsahasáb karottás csicsókapürével

Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 4 személyre:
60-80 dkg harcsafilé, csíkokra vágva

3-4 evőkanál zabliszt
2-3 tojás
10 dkg kis szemű zabpehely
10-15 dkg kókuszzsír
4 közepes sárgarépa, kockákra vágva
60 dkg csicsóka, kockákra vágva
1 evőkanál vaj vagy ghí (tisztított vaj)
3 evőkanál tejföl vagy szójajoghurt
őrölt szerecsendió
A húscsíkokat megsózzuk, először lisztbe, majd a felvert tojásba forgatjuk, végül a zabpehelyben meghempergetjük. A kókuszzsírt megforrósítjuk, és bundázott halat hirtelen megsütjük benne. A sárgarépát és a csicsókát sós vízben puhára főzzük. Amikor a zöldségek megpuhultak, a vizet leöntjük, és a vajjal összetörjük, majd a tejfölt belekeverjük. Szerecsendióval fűszerezzük, és a rántott hal mellé kínáljuk.

Bébicsirke sütőtökös-fetás tésztasalátával

Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók 4 személyre:
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál melasz
1 evőkanál szűz olívaolaj

3 gerezd zúzott fokhagyma
1 ág kakukkfű
2-4 bébicsirke
50 dkg sütőtök, megtisztítva és kockákra vágva
2 evőkanál vaj
2 dl szárnyasalaplé vagy víz
rozmaring
50 dkg teljes kiőrlésű farfalle durum tészta
10 dkg feta sajt, kockákra vágva
A szójaszószt a melasszal, az olívaolajjal, a sóval, a fokhagymával és a kakukkfűvel összekeverjük, és a páccal a csirkéket kívül-belül bekenjük. A madarakat cserépedényben 180 °C-on (légkeveréses sütőben 165 °C) puhára sütjük, Amikor a hús megpuhult, az edény tetejét leemeljük, és még pár percig grillezzük, hogy kívül ropogós legyen.
A sütőtököt a vajon egy kicsit megpirítjuk, majd az alaplevet ráöntjük, és puhára pároljuk. Sóval, rozmaringgal fűszerezzük. A tésztát a szokásos módon forró, sós vízben megfőzzük. A tésztát a párolt sütőtökkel és a feta sajttal összeforgatjuk, majd a sült csirkével tálaljuk.

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék