Kisgyerek

Ingyenes a bárányhimlő elleni oltás Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely önkormányzata - az országban elsőként - ingyenessé tette a bárányhimlő elleni vakcinát a településen élő 6 év alatti gyermekeknek.
2015. November 03.

A védőoltás alaphelyzetben pénzbe kerül (több mint 8000 Ft egy adag ára), nem tartozik a kötelező oltások közé. Ezzel szemben az EU 8 országában az oltási rend része.

A vakcina varicella-zoster vírust tartalmaz, amely tulajdonképpen a bárányhimlő kórokozója. 9 hónapos kortól adható be, 12 éves korig 2 adaggal; 13 éves kortól pedig szintén 2 adag, 2 oltásban – az adagok között 6-10 hét kihagyással.

Rendszerint a felkarba adja az orvos. Terhes nőknek tilos beadni. Tervezett terhesség esetén, ha még nem esett át leendő édesanya a bárányhimlőn, érdemes beadatni az oltást, mert a 9 hónap alatt elkapott bárányhimlő igen veszélyes a magzatra.

A teljes védettség nem garantált, ahogy más oltóanyagnál sem. Ami biztos, hogy oltott embernél a betegség lefolyása jóval enyhébb.

Idén minden eddiginél több a bárányhimlős

Októberig 35 százalékkal nőtt a bárányhimlős megbetegedések száma 2014-hez képest.Az esetek 2-6%-ában szövődményt okoz a bárányhimlő; itthon minden évben 300-400 beteg kerül kórházba a szövődmények miatt.

Forrás: MTI- babaszoba.hu