Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így szedi össze a gyerek a bélférget

2007. november 11. | Frissítve: 2016. január 26.

Forrás: Kismama magazin

Több száz különféle élősködő támadhatja meg az ember szervezetét, de a mi éghajlati viszonyaink és életkörülményeink közepette nem kell állandóan bélférgektől tartanunk.

Cérnagiliszta és orsóféreg

Gyerekközösségekben inkább csak kétfélével találkozunk: a székletben napvilágra kerülő apró, fehér férgeket cérnagilisztának, a hasonló módon felfedezhető, akár húszcentis nagyságot is elérő élősködőket orsóféregnek nevezzük.

Manapság ritkán okoznak feltűnő panaszokat a bélférgek, rendszerint csak úgy értesülünk létezésükről, hogy felfedezzük őket a gyerek székletében. A cérnagiliszta a végbélnyílás körül rakja le petéit, és ezen a helyen rendkívül erős, kínzó viszketést okoz - ez is jellemző tünet, mely a férgek gyógyszeres kiirtása után néhány nappal megszűnik.
A fertőzést a közhiedelemmel ellentétben nem kutyák és macskák okozzák: a peték emberről emberre terjednek, rendszerint a kéz közvetítésével. A kisgyerek ugyanis vakarja a popsiját a kínzó viszketés miatt, majd megfogja a játékokat vagy társát, aki kezével a szájába juttatja a parányi petéket. Nem ritka egy bölcsődei, óvodai közösségen belül a többszöri újrafertőződés sem.

Így terjedhet el a fertőzés a bölcsikben, ovikban


Emberi trágyával kezelt földeken is kerülhetnek életképes peték a zöldségre, gyümölcsre. Ezeket csak gondos, többszöri mosással lehet eltávolítani. Az orsóféreg jóval ritkább, de hasonló módon terjed, mint a cérnagiliszta.

Szaktanácsadó: Dr. Korausz Etelka gyermekgyógyász

Ezek is érdekelhetnek:
 • Véres széklet
 • Élienek kívül-belül
 • Viszkető bababőr? Így tegyél ellene!
 • Gyakran előforduló bőrbetegségek 0-3 éves korú gyermekeknél
 • Hozzászólások

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék