Kisgyerek

Így hat ránk a fahéj

Jellegzetes illata és íze mellett a fahéj jelentős élettani hatásokkal is rendelkezik.
2016. Október 04.

Így hat ránk a fahéj

A Scientific Reports című szaklapban publikált kutatás szerint a fahéj rendszeres fogyasztása segít abban, hogy akár két fokkal is lehűljön az emberi test.

A fahéj csökkenti a gyomorsav és pepszin kiválasztását a gyomorfalakból, ami segít a test hűtésében – állítja a kutatást vezető Kourosh Kalantar-zadeh, a RMIT’s School of Engineering munkatársa.

A fahéj nem véletlenül népszerű fűszer a világ számos országában napjainkban, hiszen egyéb pozitív egészségre gyakorolt hatásai is vannak: többek között például segíti a bélműködést, csökkenti a stressz káros hatásait és gyorsítja az anyagcserét.

E mellett csökkenti a vércukorszintet, segíti az emésztést. A fahéjból tea is főzhető, Indiában puffadás ellenszereként ismert.

Mint erős antioxidáns élelmiszer, az immunrendszer erősítésében is szerepe van.

Enyhe fájdalomcsillapító hatása is van, de még ennél is hatékonyabb gombás fertőzések kezelésében.

Kedélyjavító hatása mellett a szépségiparban is közismert alapanyag: masszázsolajokban, krémekben gyakori összetevő, mivel tonizáló hatásának köszönhetően ápolja a bőrt.

Mivel serkenti az emésztőnedvek termelődését, gyorsítja az anyagcserét, így enyhe zsírégető hatása is van a fahéjnak.

Ugyanakkor magas kumarintartalma miatt óvatosan kell vele bánni, túl sokat nem ajánlott fogyasztani a fahéjból. Napi megengedett mennyisége testtömeg-kilogrammonként 0,1 mg, ami például egy ötvenkilós személy esetén naponta 5, egy nyolcvankilós személy esetén pedig 8 mg kumarint jelent, viszont egy 20 kg-os kisgyermek esetén mindössze 2mg fogyasztása javasolt – olvashatjuk a Tudatos Vásárló oldalán.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress