Kisgyerek

Hogyan béküljünk ki?

A felnőttek rendszerint kerülik a gyerek előtti veszekedést, ám a vérfagyasztó csönd is aláássa a családi békét. Már a csecsemő is megérzi az odabent forrongó indulatokat! Néha a kisgyerekre is a kelleténél indulatosabban szólunk rá.
2008. Január 27.

Tréfarépás

Miután kifújtuk mérgünket, váltsunk hangnemet. A humor elsöpri a sértéseket. Ha a kisgyerek látja, hogy szülei nevetnek, megcsiklandozzák egymást, körbekergetőznek, vagy megölelik egymást, megnyugszik. Még jobb, ha tréfás szavakkal is megtoldjuk: Na jól van, megbocsátom, hogy olyan kis … vagy!

Érzelgős

Merjük vállalni érzelmeinket a gyerek előtt is. Ha veszekedtünk előtte, ne szégyelljünk kibékülni se. Egy szépen megterített asztal, ünnepi vacsora, koccintás, virág, bocsánatkérés, csókváltás szép példája annak, hogy helytelen cselekedetünket is vállaljuk, de elítéljük, és másképp folytatjuk. A kisgyerek megtanulja, hogy hibázik az ember, de van újrakezdési lehetőség.

Ésszerű

Nem mindig lehet egy csapásra megoldani a kritikus helyzeteket. Egyes problémák végigkísérik a család életét. A veszekedésnek mindig vessünk véget a gyerek füle hallatára: – Na jó, erről majd még később is beszélünk. Ezután térjünk vissza a hétköznapi kerékvágásba. Jót tesz ilyenkor a közös séta (témaváltással), testmozgás, kerti munka vagy bármilyen tevékenység, amit egyetértésben tudunk végezni. A kisgyerek megtapasztalja, hogy a nehézségekkel együtt lehet élni, azért még nem dőlt össze a világ.

Hogyan oldjuk a konfliktusokat?

És ha vele veszekedtünk? Ebben az esetben is fontos a rossz hangulat feloldása és a vita lezárása. Miután kissé lecsillapodtunk, foglaljuk össze számára most már nyugodt hangon, mi is történt:

– Nem szeretem, amikor… Felbosszantott, hogy… Megijedtem…

Emellett éreztessük, hogy már megnyugodtunk, és álljunk elő valamilyen ötlettel, ami segít a kritikus helyzetekben:

– Remélem, legközelebb… Holnap előbb indulunk… Nem szeretnék ezért mindig veszekedni…

Végül biztosítsuk szeretetünkről, öleljük meg, fussunk versenyt, készítsük el együtt kedvenc vacsoránkat.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin