Kisgyerek

Hátráltatja a beszédfejlődést a háttértévézés

A kommunikációs készségek hasznára válik, ha a szülők kizárólag a csemetére összpontosítanak - derül ki egy friss kutatásból.
2014. Június 27.

Az eredmények alapján a játék közben bekapcsolva hagyott televízió hátráltathatja a kicsi nyelvi fejlődését. A szakértők a kutatásba bevont 49 szülő és gyermekeik között folyó kommunikációt figyelték meg a porontyok 12, 24 és 36 hónapos korában, egyórányi játék közben. Ennek fele bekapcsolt tévé társaságában történt, amiben nagyobb gyerekeknek és felnőtteknek szóló programot sugároztak.

A használt szavak és kifejezések mennyisége – s velük együtt az új szavaké is – alacsonyabb volt bekapcsolt készülék mellett. Ez arra enged következtetni, hogy a szülők akkor is figyeltek a tévére, amikor a kicsik nem. Az elhangzott kifejezések hosszát nem befolyásolta a televízió.

Az adatok azért rendkívül fontosak, mert a nyugati társadalmakban a kisgyermekek többsége naponta több órán át tévézik – az Egyesült Államokban például a két éven aluliak naponta 5,5 órát töltenek a készülék társaságában. A tanulmány a Journal of Children and Media című szakfolyóirat június 11-i számában jelent meg. “A mostani eredmények a korábbi kutatásokéval együtt rávilágítanak a televízió mint háttérzaj negatív hatására a kisgyermekek játszása, illetve a szülő-gyermek interakció idején. Bebizonyosodott, hogy a felnőttek által megszabott, közvetlen televíziós tartalmat érdemes elkerülni a kicsik mellett, amikor csak lehet” – fogalmazott a szerzőként közreműködő Tiffany Pempek, a Roanoke-i Hollins Egyetem pszichológus professzora.

“Habár korántsem praktikus, és nem is kívánatos, hogy a szülők állandóan együtt játsszanak a csemetéikkel, a kicsik számára igencsak hasznos a rendszeres bevonásuk a játékba. Ideális esetben ilyenkor nem megy a háttérben a televízió” – tette hozzá Pempek professzor.

Forrás: Medipress