Kisgyerek

Hamarabb felismerhető lesz a gyerekeknél az autizmus

Az autizmus spektrumzavar neurológiai fejlődési rendellenesség, mely csökkent mértékű kommunikációs képességekben, a társadalmi kapcsolatok zavarában és abnormális viselkedési mintázatok kialakulásában nyilvánul meg.
2017. Február 22.

Tipikus tünetei a gyermekek második életévének végétől jelenhetnek meg először, mely az első két év teljes tünetmentességének köszönhetően nagyban nehezíti a betegség korai felismerését.

Azoknak a csecsemőknek, akik idősebb testvérénél autizmust diagnosztizáltak, ötszörös a kockázatuk, hogy a betegség náluk is kialakul. Egy új kísérleti technikával viszont úgy tűnik, a magas rizikójú csecsemőknél már akár az első életévben is megjósolható lesz az autizmus kialakulási valószínűsége.

A North Carolinai Egyetem kutatócsoportja 150 csecsemőn hajtott végre agyi MRI vizsgálatot (közülük több mint 100-an a magas rizikójú kategóriába estek) 6 és 12 hónapos életkorukban. A képalkotó vizsgálatok összevetésekor, bizonyos agykérgi területek felszínének és vastagságának növekedési ütemét mérve 80%-os pontossággal meg tudták állapítani, melyiküknél valószínű a későbbiekben autizmus kialakulása. A mért adatokat egy számítógépes program által generált algoritmus segítségével elemezték, mely egy autizmus kialakulását megjósló pontrendszert hozott létre két megfigyelési szempont alapján.

Azok a csecsemőknél ugyanis, akiknél később autizmus volt diagnosztizálható, 6 és 12 hónapos koruk között relatív nagy agykérgi felszínnövekedés volt megfigyelhető, ez pedig második életévük végére az agy általános túlnövekedésével is járt. „Ezek az eredmények azt sugallják, hogy az agyban lezajló fokozatos változások eredményezhetik a második életév végén megjelenő autizmusra jellemző viselkedésbeli elváltozásokat.”- magyarázta el Dr. Joseph Piven, a vizsgálatok vezetője.

Az Autism Speaks in New York City szervezetének alelnöke, Mathew Pletcher ígéretesnek és ösztönzőnek találta a kutatási eredményeket. „Minél hamarabb megállapításra kerülhet ugyanis a diagnózis, annál gyorsabban elkezdhető a gyermekek kognitív funkcióinak célzott fejlesztése, melyből a gyermekek egész hátralevő életükre nézve rengeteget profitálhatnak.

Kapcsolódó cikkeink:

Az autizmus korai jelei

Ha furcsa a gyerek – Az autizmus tünetei és kezelése

Forrás: Medipress