Kisgyerek

Halló, ki beszél?

Építsünk tornyot műanyag vagy papírpoharakból! Fejleszti az összpontosító készséget, kézügyességet, türelemre készteti az egyébként mindig száguldókat is.
2008. Január 27.
  • Állítsunk az asztalra egy poharat, fedjük be poháralátéttel, erre állítjuk a következő poharat, és így folytatjuk.
  • Fúrjunk a papírpohár aljába egy kis lyukat, fűzzünk bele három méter hosszú spárgát, csomózzuk meg a pohár belsejében. A másik végére kössünk ugyanígy újabb poharat. Tartsa a kisgyerek a pohár száját a füléhez, menjünk a másik szobába a spárgát kifeszítve úgy, hogy ne lássuk egymást, és beszéljünk bele a pohárba. Hallani a vonal másik végén?
  • Halló! Ki beszél?

    A technika iránti érdeklődés nemtől függetlenül már egyéves kortól megnyilvánul. A kicsik szeretik nyomkodni a gombokat, húzkodni a zsinórokat. Felfedezővágyuk a felnőttek világa felé hajtja őket, ezért igyekeznek olyan különös elszántsággal megkaparintani mindent, ami nem játék. A kiszemelt objektumok egyike a telefon, ám azt nem tűrik sokáig, hogy anyjuk nyugodtan beszélgessen. Bosszantó, hogy egy telefonhívást sem lehet lebonyolítani nyugodtan, ám a nyűgösködés érthető: a kisgyerek úgy érzi, kimarad valami fontosból, és nem érti, mi vonja el a mama figyelmét.

    Fontos telefonhívásainkat időzítsük a kicsi alvásidejére, vagy használjuk ki az elmélyült játék perceit. A hosszas társalgás próbára teszi türelmét. Amikor a kisgyerek mellett vagyunk, figyeljünk is rá. A játszótér például nem mindig alkalmas terep a barátnői csevegésre. Ha közeli rokonnal beszélünk, vonjuk be néhány mondat erejéig a kicsit. Vegyünk neki játék telefont, és gyakoroljuk szerepjáték keretében a telefonálást: hívjuk fel a nagymamát, a doktor nénit, valamelyik játszótéri barátot.

    Kapcsolódó cikkeink:

  • Kézügyességfejlesztés, természetesen
  • 10 érdekes kérdés a játékokról
  • Gyurmamese
  • Forrás: Kismama magazin