Kisgyerek

Ha egészséges agyra vágysz, reggelizz tojást!

Míg a korábbi kutatások szerint a tojásfogyasztás összefüggésbe hozható a szívinfarktussal és a magas vérnyomással, amely az Alzheimer-kór kockázatát is növeli, a friss felmérések szerint erről szó sincs, a tojás éppenséggel agyunk egészségének záloga.
2017. Január 18.

Ha egészséges agyra vágysz, reggelizz tojást!

A tojás a korábbi hiedelmekkel ellentétben csupán alig kimutatható szinten emeli a vér koleszterinszintjét, és a jelek szerint segít abban, hogy az agy élénkebben és precízebben működjön – állítják finn tudósok.

Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban publikált anyagból kiderül, hogy a szakemberek 2497 férfi étrendjét vizsgálták, akiknek életkora 42 és 60 év között alakult, és korábban egyikük sem küzdött memóriaproblémákkal.

A 22 éven át tartó vizsgálati időszakon belül 337 férfinél alakultak ki bizonyos neurológiai problémák, többségüknél Alzheimer-kórt diagnosztizáltak. Mint kiderült, ezeknek az embereknek a harmada rendelkezett az APOE4 génnel, amely növeli a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a demencia kockázatát.

“A felmérés egyértelműen bizonyítja, hogy sem a tojásfogyasztás, sem a koleszterinszint nincs összefüggésben a demencia kialakulásával. Az azonban kiderült, hogy a tojás segíti az agy egészséges működését, mivel az azt rendszeresen fogyasztó alanyok jobban teljesítettek a neuropszichológiai teszteken, amelyek az agy különböző területeinek működését vizsgálták” – fogalmaz Jyrki Virtanen, a Kelet-Finnországi Egyetem munkatársa.

A hazai ajánlások szerint tojássárgája 8 hónapos kortól, tojásfehérje 1 éves kortól adható a babának, de ez függ többek között attól is, hogy mennyire hajlamos allergiára a kicsi.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress