Kisgyerek

Ha a kicsi nem bírja az autózást

A kisgyerekek általában szívesen autóznak, ám türelmük nem tart soká. Ilyenkor szeretnének kiszállni a gyerekülésből, mozgásra, hancúrozásra vágynak. Biztonságuk érdekében ne vegyük ki őket, ne engedjük, hogy ugráljanak, tornázzanak az üléseken.
2008. Január 28.

Egy hirtelen fékezés, előre nem várt kanyar balesetet okozhat. Képeskönyvvel, játékkal készüljünk fel szórakoztatásukra. Ha a vezetőn kívül más is utazik a kocsiban, foglaljon helyet a gyerek mellett. A biztonsági övet sem szeretik a kicsik, de gyerekmintás övterelővel kényelmesebbé tehetjük, így nem nyomja a hasat, mellkast.

Az egy helyben ülés lelki terhe mellett a sűrű irányváltoztatás, fékezés, gyorsulás olyan aktív ingert jelent a belső fülnek, ami túlterheli a még nem teljesen kifejlődött egyensúlyérzékelést. Az agy a vegetatív idegrendszer révén válaszol az ingerre: stresszhormonok termelődnek, izzad, elsápad a gyerek, hányinger, hányás következik. Hosszabb úton mindig készítsünk a kezünk ügyébe nejlonzacskót, kisvödröt, ám jobb megelőzni a rosszullétet.

Mérsékelt tempóval, egyenletesebb sebességgel jóval kevesebb rázkódás éri a testet. A “gáz-fék” vezetési stílus során a kisgyerek előre-hátra dülöngél, s mivel ő nem követi figyelemmel az utat, nincs felkészülve az irány- és sebességváltozásokra. Még ha be is van kötve a biztonsági övvel, feje a mozgást követve tehetetlenül billeg.

Gondoskodjunk friss levegőről, kicsit hagyjuk nyitva az ablakot, és semmiképpen ne dohányozzunk a kocsiban. A klímaberendezéssel ellátott autóban kellemesen hűs van ugyan, de a befújatott hideg levegő még felnőtteknek is fejfájást okozhat.

Az autóillatosítók szagát csak a felnőttek kedvelik, a kicsik finomabb érzékszervei émelyítőnek találják a legtöbb ilyen illatot. Használjunk helyette kis csokor friss petrezselymet, kakukkfüvet, citromfüvet vagy borsmentát. Hosszabb út alatt több kisebb étkezést és ivást is biztosítsunk, az üres vagy a csak folyadékkal teli gyomor érzékenyebb a “hullámzásra”. Az orvos tanácsai alapján tablettával, kúppal, homeopátiás készítménnyel is megelőzhetjük a rosszullétet.

Recept nélkül is kapható a Daedalon tabletta és kúp, mely sajnos bágyadtságot okoz. Homeopátiás szerekkel is próbálkozhatunk, kombinált készítmény a Cocculine, de hasonló panaszokat a Cocculus vagy Tabacum D vagy CH 6-15-tel is orvosolhatunk.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Autózik a baba
  • Utazás a babával
  • Van már útlevele?
  • Homeopátiás útipatika
  • Forrás: Kismama magazin