Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fejfájós gyerekek

Szerző: Kiss Éva

2007. december 19. | Frissítve: 2015. június 21.

Forrás: HáziPatika.com

A gyerekkori fejfájás nagyon gyakori. Sok kellemetlenséget, bajt okoz, érdemes hát utánajárni, mi okozza. A gyermekneurológiára érkezők legnagyobb részét a pszichés eredetű fejfájással kínlódó betegek teszik ki.

Ritka a szervi ok

A pszichés eredetű gyermekkori fejfájásról Kiss Enikő Hajna gyermekpszichológussal beszélgettünk. - A legtöbb betegnek minden lelete negatív, többnyire így érkezik az "utolsó bugyorba", meg nem értett betegként a pszichológushoz - mutatta be gyermekneurológián szerzett tapasztalatait. A neurológiai betegforgalom legnagyobb részét a pszichés eredetű fejfájással kínlódó betegek teszik ki. A szülők szeretnének választ kapni a kérdésre, miért fáj a gyerek feje, rossz a bizonytalanság. Járnak hát orvosról orvosra vele, vastag papírköteggel jelennek meg a rendeléseken, de ha "csak" a pszichés ok marad, úgy élik meg, mintha egyáltalán nem találtak volna okot. Ehhez képest megkönnyebbülést jelent, ha például magasnak bizonyul a gyerek vérnyomása - hiszen kaphat rá gyógyszert és rendben van...
Sokan azt szeretnék, ha úgy lenne kezelhető a pszichés eredetű fejfájás, mint pl. a megfázás, de ez nem így van. Ha valamilyen kis testi elváltozást is találnak, az tulajdonképpen még nehezebbé teszi a fejfájás hátterének feltárását, mivel nem lehet biztosan tudni, valóban az-e az oka. A szülők többsége viszont megnyugszik, ha valami "kézzelfogható" testi okot talál, és hajlamos utána nem foglalkozni a problémával. Az is gyakori, hogy a szülők hárítanak, nem fogadják el, hogy az ő "tökéletesen rendben lévő" gyerekükkel is előfordulhat szorongás, iskolai kudarc stb. Van olyan is, aki épp ellenkezőleg: érzékeny antennákkal érzékeli a gyerek lelkiállapotát, és rögtön pszichológushoz hozza.
A testi okok kizárásáért neurológushoz menjenek el először! Különösen sürgős ez, ha hirtelen támadó, erős, látászavarral, szédüléssel is járó fejfájásról van szó. Megnyugtatásul: csak nagyon kis százalékban van testi elváltozás a fejfájás mögött.

Nem elég egy pirula

Gyakori a krónikus gyerekkori fejfájás, van, akit évekig, akár a felnőttkoráig elkísér. Megfigyelhető, hogy eleinte minden gyógyszer használ, aztán "telítődik" - ilyenkor váltanak új gyógyszerre - az új is használ egy darabig, utána az sem. A fejfájás-csillapító ideig-óráig könnyít, enyhíti a problémát, de nem szünteti meg. Ha adnak is gyógyszert, akkor is utána kell járni az okoknak. "Többfrontos" elindulás ajánlatos: fejgörcsre akut problémaként azonnali megoldás is kell, a gyerek feküdjön le, kapjon gyógyszert, de el kell kezdeni emellett a pszichés háttér feltárását is, különösen, ha nincs testi ok. Márpedig 98 százalékuknál nincs! Érdemes hamar utánajárni, mert minél tovább fennáll egy probléma, annál nehezebb megszüntetni és a rendszeres fejfájás tanulási zavarokat is okoz. Sok szülőben felmerül az is, hogy igazat mond-e a gyerek, valóban fáj-e a feje, vagy netán rájátszik, hogy ne kelljen iskolába menni. Van, akin látszik is: sápadt, kerüli a fényt, de ha netán tényleg szimulálná a bajt, annak is megvan az oka, emögött is szorongás, fóbia, szeretethiány állhat.

Gyakori a krónikus gyerekkori fejfájás, van, akit évekig, akár a felnőttkoráig elkísér

Mit éreznek a gyerekek?

Két elsődleges fejfájásbetegség van gyerekkorban: a gyermekkori migrén és a tónusos fejfájás. Mindkettőben szerepet játszhatnak pszichés gondok, de különböző mértékben. A migrén mögött testi okok is állnak: az agyat ellátó erek lüktetése, tehát vaszkuláris történés okozza. De a migrénes gyerekekkel beszélgetve is kiderül, hogy pszichés okok gyakoribbá vagy intenzívebbé teszik a migrénes görcsöket. A migrén több óráig, akár több napig is eltart, fényérzékenységgel, hányással is jár, utána a gyermek elalszik. Iskolai hiányzásokat is okoz, mivel komoly szenvedést okoz. Az érintettek nagyon jól el tudják mondani a tüneteket, többnyire az első bevezető tünetektől, az aurától kezdve. "Éreztem, valami nem jó, valami lesz." Tompa fejfájás, szédülés, étvágytalanság vezeti be, a szülők egy része már ezek láttán nem is engedi a gyermeket iskolába. A migrén a 8-12 éves fiúk és a kamasz lányok körében gyakori - ez egyben arra utal, hogy hormonális összetevője is van. A tónusos fejfájásba is belejátszanak pszichés tényezők, iskolai kudarcok, de akár a frontérzékenység is. Az ettől szenvedők a tüneteket kevésbé pontosan írják le, ami nem is csoda, hiszen a gyerek azt éli meg, hogy az egész feje fáj. Többnyire délután erősödik meg a fájdalom, ezért akadályozza a gyereket a tanulásban is, és csak alvással múlik el. Az iskolába lépés időszaka, a 6-7 éves kor jellemzően fejfájásos, de sokaknak néhány hét alatt el is múlik. Ha viszont visszatér ez a tünet, az mindig valamit jelez.

Fő a feje valaki miatt?

Sok esetben az a probléma (ezért kell külső szemlélőnek is látnia az esetet), hogy a fejfájás úgymond beleillik a család működésébe. Egyrészt lehetnek a szülők maguk is fejfájásosak, (megvan a minta), másrészt ha a gyerek azt látja, hogy abban a családban valaki csak akkor kap törődést, figyelmet, ha beteg, akkor ő is ezen az úton próbál kizsarolni magának egy kis extra szeretetet. Nem tudatos viselkedés ez, és bizonyos élethelyzetekben (például kistestvér születése idején) természetes is, csak nem szabad, hogy krónikussá, rendszeres zsarolási eszközzé váljék. Nemegyszer a család megismerése után kiderül, hogy valamelyik szülő maga is szomatizációval éli meg a konfliktusokat, vagyis betegségbe menekül előlük. Különösen anyukákra jellemző, hogy minden testi dolgot "katasztrofalizálnak", túlreagálnak, ez az ún. egészségszorongás is átmehet a gyerek viselkedésébe is. Szakemberek pszichoszomatikus családi működésnek nevezik azt a jelenséget, amikor a családtagok mintegy testi nyelven üzennek egymásnak, nem beszélnek meg konfliktusokat. Ezek többnyire nagyon is "jó", összetartó családok, de belül gondok vannak, például a családtagok önállóságával. (A népnyelv nagyon érzékletesen fejezi ezt ki: "fő a feje valaki miatt".) Ezekben az esetekben az anyukát is be kell vonni a gyerek terápiájába. Még abban az esetben is, ha nem fordulnak pszichológushoz, a szülőknek önvád nélkül végig kell gondolniuk, miért jelenik meg a fejfájás mint tünet, mikor erősödik meg, mi előzi meg, mi történt, mielőtt gyengülni kezdett. Előfordulhatnak furcsa megfigyelések, például hogy mindig csak akkor kezd fájni a gyerek feje, ha az anya viszi óvodába. Ebben az esetben ez még az ún. szeparációs félelem maradványtünete lehet, az anyától való elszakadást éli meg az átlagosnál nehezebben a gyermek.

A cikk folytatódik:

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

Legjobb cikkeink a témában

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék