Kisgyerek

Fáj a füle!

Ha egyszer felbukkan, ritkán múlik el magától: igen, a fülfájásról lesz szó. Összeállításunkban a szelíd gyógymódokra, otthon is alkalmazható fájdalomcsillapító eljárásokra összpontosítottunk.
2009. Február 24.

A gyerekek fülfájásának számos oka lehet: mandulagyulladás, idegen test a fülben, fogfájás, mumpsz. Ám a két leggyakoribb fülfájással járó betegség, amellyel orvoshoz fordulunk, a külső hallójárat-gyulladás és a középfülgyulladás. És bizony létezik olyan, hogy “füles” gyerek, akinek mindig rögtön a füle fáj, ha megfázik.

Egy kis anatómia

A külső fül a fülkagylóból és a külső hallójáratból áll, melyet a dobhártya választ el a középfültől. A dobhártya, a dobüreg és a hallócsontocskák alkotják a középfület. A dobüregből kis csatorna vezet az orrgaratba, ez az Eustach-kürt vagy fülkürt. A belső fül, a labirintus tartalmazza a hallószervet, vagyis a csigát és az egyensúly szervét, a félkörös ívjáratokat. A hanghullámok rezgéseit a dobhártya és a hallócsontocskák erősítik fel és juttatják az érzékelő rendszerbe.

Az egyik “mumus”, a középfülgyulladás

A kisgyerekek körében oly gyakori középfülfertőzést leggyakrabban a felső légutakból származó gyulladás tovaterjedése okozza, így az egyszerű náthából is súlyos középfülgyulladás alakulhat ki. A fertőzés következtében folyadék képződik a középfülben, és fülfájást, átmeneti süketséget okoz.

Sok esetben a torkot a füllel összekötő cső, az Eustach-kürt a ludas, hiszen ez a gyerekeknél rövid és egyenes, így a baktériumoknak, vírusoknak csak rövid utat kell megtenniük, míg a középfülbe jutnak. A betegség tünetei az erős fülfájdalom, gennyes fülfolyás, a dobhártya kidomborodása és pirossága, magas láz, hányás, csecsemőknél sírással kísért füldörzsölés. A fertőzés akkor is bekövetkezhet, ha megnagyobbodott orrmandula zárja el az Eustach-kürthöz vezető utat.

Az orvos speciális műszerrel vizsgálja meg a kicsi fülét, és minden bizonnyal antibiotikumot ír fel, súlyos esetben pedig érzéstelenítés után megszúrja a dobhártyát, hogy a felgyülemlett váladék szabad utat kaphasson. Gyakori középfülgyulladás esetén orrmandulaműtétet javasolhat.

A másik mumus, a külső hallójárat-gyulladás

A hallójárat-gyulladás a külső fülcsatorna fertőzése, mely általában nem jár lázzal. Okozhatja a fülbe jutott idegen test, kelés, de leggyakrabban a túlzott mértékű tisztítás vagy kaparás következtében megsérült bőrfelület felülfertőzése okozza. A sok víz a fülben (uszoda, zuhanyozás) és a fültisztítás eltávolítják a fülzsírt, így a hallójáratban baktériumok, gombák telepednek meg, erről kellemetlen szag is árulkodik.

A hallójárat-gyulladás tünetei: fülfájás, fülzúgás, viszketés, váladékozás, duzzanat. A rágás, a fülkagyló nyomása is okozhat fájdalmat. Az orvos fülcseppet javasol, amely antibiotikumot és gyulladáscsökkentő szteroidot is tartalmazhat. Általában naponta három-négyszer kell alkalmazni.

Ekkor fektesd a gyereket a beteg füllel felfelé. Cseppents az előmelegített cseppből a hallójáratba, majd finoman húzogasd meg a fülkagylót, hogy a szer mélyebbre folyhasson, majd pár percig tartsd a kicsit fekve. Súlyos esetben az orvos gyógyszerrel átitatott gézcsíkot rak a fülbe, melyet naponta cserél. A kezelés után legalább egy hétig kerülni kell, hogy víz menjen a hallójáratba.

Homeopátiás elsősegély a fülnek

Mivel a középfülgyulladás súlyos betegség, mely kezelés hiányában akár végleges halláscsökkenéssel is járhat, a homeopátiát kizárólagos kezelésként csak képzett homeopátiás orvos javasolhatja.

A hagyományos fülészeti terápia mellé viszont bátran adhatod a következő szereket:

  • Oscillococcinum naponta kétszer fél tubus három napig
  • Éjszaka, hirtelen jelentkező, lázzal kísért fülfájás esetén: Aconitum napellus 9-15CH, óránként 5 golyócska
  • Fül mögé sugárzó fájdalom esetén: Capsicum annuum 9CH, óránként 5 golyócska
  • Magas lázzal, bőrpírral, lüktető fájdalommal, érintésre rendkívüli érzékenységgel reagáló fülgyulladás esetén Belladonna 9CH
  • A külső hallójárat gyulladásakor: Graphites 15CH, egyszer 5 golyócska
  • Alkati szerek

    A “füles gyerek” megbetegedési hajlamára jól lehet hatni homeopátiás alkati szerekkel. Vagyis arra, hogy ritkábban legyen beteg, enyhébb tünetei legyenek, és gyorsabban, kevesebb szövődménnyel gyógyuljon. Ilyen szert hosszabb állapotfelmérés után homeopátiás orvos tud javasolni. Az immunrendszer érésének köszönhetően egyébként maguktól is ritkulni fognak a betegségek.

    Háziszerek

    Kövirózsacsepp

    Gyógyszertárakban, drogériákban kapható. (Gerani havasi kövirózsacsepp, 1075 Ft.) Általában kiegészítő, gyulladáscsökkentő gyógymódként ajánlják, de bizonyos esetekben, szoros fülészeti kontroll mellett önálló gyógymódként is alkalmazhatod. Fontos a csepegtetett oldat tisztasága, hiszen testnyílásba csepegtetjük.

    Vöröshagymalé

    A népi gyógyászatban alkalmazzák gyulladáscsökkentőként. Beszéld meg fülésszel, hogy ajánlja-e a ti esetetekben!

    Hideg-meleg

    Vannak, akik esküsznek a meleg fedőre, sóra, fülmelegítős sapkára, de van, aki csak a hideget bírja elviselni fülfájás esetén. Mindig a kis beteg dönt: ha melegítést szeretne, akkor célszerű a melegítés, ha kifejezetten hidegre vágyik, akkor hűvös borogatást kell adni neki.

    Szervezete jelzéseit nem szabad figyelmen kívül hagyni! Még beszélni nem tudó kicsi gyereknél úgy értelmezhetjük a jelzéseket, hogy ha húzza le a füléről a melegítő sapkát, vagy az ágyban fekve fejecskéjét teszi egyik helyről a másikra a párnáján, mert a hideg helyeket keresi, máris láthatjuk, állapota mitől javul és mitől rosszabbodik.

    Fülgyertya

    A fülgyertyázás gyakorlata nem új keletű dolog, hiszen a források szerint már az ősi Kínában is ismerték. A hopi vagy moqui indián törzs gyógyítói kezdetben üreges kúp alakú fakérget alkalmaztak a fájó fülre.

    A fülgyertya mai formája egy körülbelül húsz centi hosszú, hengerkúp alakú lenvászon gyertya, melyet átitathatnak méhviasszal, illetve különböző gyógynövények kivonataival. Csak ép dobhártyájú gyerekek esetében szabad használni! Mindkét fület kezelni kell, akkor is, ha csak az egyik fáj. Még gyertyázás előtt készíts oda vízzel teli tálkát, amelyben elolthatod az égő gyertyavéget.

    A fülgyertyát használhatjuk külső hallójárat-gyulladás, mandulagyulladás, nátha, orrmelléküreg-gyulladás, fülfájás, füldugulás és fejfájás kezelésére. A gyertya alsó végét szorosan a fül külső hallójáratába kell illeszteni, a felső, szélesebb végét pedig meggyújtani. A méhviasz cseppmentesen ég, nem folyik. Fontos, hogy a gyertyát olyan szögben tartsd, hogy mellette füst egyáltalán ne jöjjön ki.

    Ha gyereket kezelsz, egyik kezeddel fogd a kicsi homlokát, fejét, mert az érintésed megnyugtatja. A gyertyát a jelölésig kell égetni, ehhez tíz-tizenöt perc szükséges. A meleg füst a gyertya üreges belső részében spirálvonalban lefelé halad, majd a fülbe jutva fellazítja a lerakódott fülzsírt, valamint elernyeszti a hallójárat falát.

    Az égő láng alatt légritka tér alakul ki, mely szívóhatást eredményez. Így a gyertya magába szívja a fülben lerakódott zsírt és egyéb szennyeződéseket. A kezelés végén a gyertya belső falán ez látszik is. Mivel a fej különböző üregei közvetetten ugyan, de összeköttetésben állnak egymással, ez a szívóhatás megmozdítja az orr melléküregeiben pangó váladékot is. Ügyeljetek arra, hogy a kezelés után 24 óra hosszat ne kerüljön por, piszok és víz a fülekbe.

    Akcióterv fülfájás esetére

    1. Nézz bele a fülébe: látsz-e gyulladást, kelést, idegen testet. Ez utóbbit távolítsd el csipesz segítségével, de csak akkor, ha könnyen megy. A kelést még érett formájában sem szabad kinyomni, mert felülfertőződhet.

    2. Mérj lázat!

    3. Nézz bele a gyerek torkába, vajon nem túl nagy vagy vörös-e a mandulája.

    4. Figyeld, szivárog-e váladék a füléből!

    5. Mielőbb fordulj orvoshoz, ha a gyereknek magas láza van, ha fülfolyást észlelsz, vagy ha viselkedése nyilvánvalóan fájdalomra utal, például vigasztalhatatlanul sír, esetleg húzogatja, dörzsöli a fülét!

    Füles tippek

  • Már enyhe nátha vagy megfázás esetén is távolítsd el a váladékot orrszívó porszívóval, ezzel megakadályozhatod, hogy a baktériumok a fülére vagy az arcüregére húzódjanak.
  • Kerüld a fültisztító pálcikák használatát, és soha ne piszkálj bele a hallójáratba, még tisztálkodás címén se! A fülzsírnak a fülben a helye, hiszen krémezi a hallójáratot és megfékezi a kórokozókat!
  • Fürdetés után mindig alaposan töröld szárazra a gyerek fülét!
  • Óvd a tartós és erős zajtól, a túl hangos zenehallgatás is ártalmas.
  • Ha rendszeresen úszik, érdemes füldugót beszerezned. Ezek a minta után vett úgynevezett fülillesztékek lezárják a hallójáratot a víz elől. (www.protone.hu; Kontera Kft.)
  • Szaktanácsadó: dr. Lengyel Boglárka homeopátiás gyermekorvos

    Ezeket is olvasd el:

  • Ha fáj a baba füle
  • Csak egy kis nátha?
  • A fülfájásról és a felső légúti megbetegedésekről
  • Ritkán szúrják
  • Forrás: Kismama magazin