Kisgyerek

Erre vágynak a legjobban a gyerekek

Meg fogsz lepődni, mire vágyik a legjobban a gyerek. Lehet, nem ez az első dolog, ami a kívánságlistáján szerepel, amire te gondolsz.
2016. Október 21.

Amit a legjobban szeretne a gyermeked, az egy fillérbe sem kerül, de talán mégis ezt a legnehezebb megadnod neki – az IDŐT. Az együtt töltött, minőségi idő az, amire minden gyermek egyformán vágyik. A gyerekek boldogabbak és elégedettebbek, ha együtt lehetnek a szüleikkel, fontos nekik, hogy kölcsönhatásba léphessenek velük, legyen szó beszélgetésről vagy akár arról, hogy hallgathatják őket.

Sajnos, amennyire olcsó dolog az idő, annyira nem foglalkozunk vele. A hosszú munkanapok, a háztartási teendők, a csábító digitális eszközök mellett nehéz időt szakítanunk másra, egymásra. Te is mindig elfoglalt vagy? Itt van néhány gyakorlati tanács, hogy ne így legyen!

1. Lépj ki a komfortzónádból! Otthon könnyű elcsábulni, ezért változtass helyszínt. Menjetek parkba, játszótérre, vagy játszóházba, terítsd le, és legyetek együtt. Hagyd otthon a telefonodat – vagy csak kapcsold ki egy időre.

2. Vond be a gyermekedet a házimunkába. A bevásárlólistát mindig egyedül állítod össze? Ezentúl csináljátok közösen, remek élmény lesz. Kérd meg, hogy nyissa ki a hűtőszekrényt és sorolja el, hogy mit lát és mi az, ami hiányozhat. Ha már matematikai alapismeretei is vannak a gyerekednek, kérd meg, hogy segítsen kiszámolni, hány almára lesz szükségetek a héten.

3. Próbáld meg munkaidőben elintézni az egyéb ügyeket. Ebédidőben menj el az orvoshoz vagy a tisztítóba, ekkor végezd el a bevásárlást is, ha megteheted. Így minőségi időt tölthettek együtt, és nem csak arról szól az este, hogy ki-be pakolgatod a gyerekeket az autósülésből, vagy vonszolod magaddal a boltban egy órát.

4. Használd az “épp elég jó” kifejezést a házimunkában. Lehet, hogy arra vágysz, hogy minden kedden megtisztítsd a lambériát, de ha a gyermeked inkább veled lenne, akkor érd be kevesebbel. A gyermeked fontosabb, mint a makulátlan tisztaság.

5. Legyél vele egy szobában. Még ha szeret is függetlenül, külön szobában játszani a gyermeked, akkor is menj be hozzá néha. Olvasd el az újságot a padlón, miközben ő Lego-tornyot épít. Meg fogsz lepődni, milyen sokat számít neki a jelenléted.

6. Vegyél részt! Ahelyett, hogy csak elvinnéd őt valamilyen délutáni foglalkozásra, legyél te is tevékeny részese az eseményeknek. Legyél a lányod csapatának a vezetője vagy segítsd az edzője munkáját. Így jelen lehetsz a legemlékezetesebb pillanatainál.

7. Írd be a naptárba a közös programokat. Ahogy a fogászati ellenőrzés és az olajcsere időpontját is beírod a határidőnaplódba, úgy rögzítsd a közös programok idejét is. Legyen szó akár egy társasozós estéről, akár egy egész napos kirándulásról vagy múzeumlátogatásról, írd be a naptárba előre, és ne térj el tőle!

A cikk forrása itt.

Kapcsolódó cikkeink gyermeknevelés témában: