Kisgyerek

Ennyit kellene ennie egy 1-3 éves gyereknek egy nap

Ha bizonytalan vagy, mennyit kellene ennie a kis totyogódnak, olvasd el Susie Burrell ausztrál dietetikus ajánlását.
2017. Május 29.

A legtöbb szülőt hihetetlenül válogatós gyerekkel áldott meg a sors. A kicsi egyik nap megeszi a brokkolit és a tojást, másik nap viszont kizárólag üres rizst és banánt hajlandó enni – ismerős a forgatókönyv? Ilyenkor nagyon könnyű beleesni a csapdába, és számtalan fogást elkészíteni, annak érdekében, hogy végre valami normálisat egyen a gyerek.

Az egyik legfontosabb dolog, amit minden szülőnek tudnia kellene, hogy egy totyogó korú (1-3 éves) gyereknek valójában nagyon kis mennyiségű ételre van szüksége. A rendkívül gyors iramban fejlődő kisbabákkal ellentétben, az 1-3 éves korú kicsiknek nincs szükségük annyi kalóriára, hiszen ilyenkor jelentősen lelassul a fejlődésük.

Manapság sajnos tipikus probléma, hogy a bölcsis/ovis korú gyerekek tejjel és egyéb magas kalóriatartalmú nasikkal laknak jól a nap folyamán (az elfogyasztott kalória 25-30%-a ilyen extra nassolnivalókból származik), így egyszerűen már nem éhesek, amikor húst, halat és zöldséget teszünk eléjük.

A másik, hogy a kisgyereknél nem egy napban, hanem inkább napokban kell gondolkodni, ugyanis ha például egyik nap sokat esznek, azt jól elraktározza a kis szervezetük, így másnap számíthatunk rá, hogy alig-alig fognak csak csípegetni. De nézzük, ideális esetben hogy nézne ki egy 1-3 éves korú örökmozgó napi menüje.

Reggeli

Habár logikusnak tűnik, hogy rögtön ébredés után tejjel kínáld a kicsit, jusson eszedbe, hogy ez az egyik dolog, amivel remekül megtöltheti a pocakját, ezért először inkább a reggelit tedd elé az asztalra. Egy 1-3 évesnek nagyszerű egészséges opció lehet 2 evőkanál zabpehely tejjel vagy natúr joghurttal. A reggel különösen éhes kicsik emellé kaphatnak még fél/egész friss gyümölcsöt vagy fél-egy szelet teljes kiőrlésű pirítóst avokádóval, esetleg mandula- vagy kesudióvajjal (amennyiben nem allergiásak rá). Egy tojás egy szelet pirítóson szintén nagyon jó, tápláló választás lehet.

Tízórai

Persze, a totyogóknak időként szükségük van némi snack-re a főétkezések között, arra azonban ügyelj, hogy két étkezés között legalább 2 óra teljen el, hogy megtanulja, hogy nem kell egyfolytában enni valamit, és megérezze azt is, hogy mikor éhes valójában. Tízóraira szuper alternatíva lehet egy kis darab sajt, 100 gramm natúr joghurt, egy kis tálka friss gyümölcs, esetleg 1.5 deci tej vagy korának megfelelő tejital.

Ebéd

Az ebéd remek alkalom, hogy zöldségek és saláta kerüljön a kicsi tányérjára. Ha bölcsibe/oviba jár a gyereked, akkor valószínűleg délben valamilyen zöldséges meleg ételt kap. Ha otthon vagytok, akkor adhatsz neki valamilyen fehérjét (tonhalat, csirkét, pulykát vagy tojást) tartalmazó egész vagy fél szendvicset, ami mellé felszeletelhetsz egy kevés friss zöldséget (pl. paprikát, paradicsomot, uborkát, répát).

Szintén jó választás, ha egy nagyjából szappanméretű mennyiségnek megfelelő meleg étellel kínálod, esetleg a tegnapról megmaradt vacsorából/ebédből. Amit meghagy, elteheted aznap uzsira vagy másnapra. Időnként ebéd után megkínálhatod valamilyen egészséges édességgel is, ez azonban abszolút opiconális és alap esetben nincs is rá szükség.

Uzsonna

Fontos, hogy uzsonnára ne adj túl sok ételt a gyereknek, illetve ez az étkezés ne csússzon túl későre (du. 3-4 óránál későbbre), ugyanis akkor – egyáltalán nem meglepő módon – vacsorára nem nagyon fog semmit enni. Ilyenkor kaphat néhány házi magos vagy sajtos krékert, az ebédből megmaradt szendvics felét vagy negyedét, esetleg egy kevés zöldséget egy kis tálka humusszal vagy krémsajttal. Az uzsonna remek alkalom, hogy az ebben a korban ajánlott napi 1-2 csésze zöldség egy részét magához vegye a gyerek.

Vacsora

Sok anyuka, mivel az egész napos bölcsi/ovi után ilyenkor szeretne kedveskedni a gyerekének, hajlamos extra különleges vagy nagy adag ételt főzni vacsorára, amit persze a kicsi nem hajlandó megenni. A kisgyerekek az egyszerű ételeket szeretik (pl. bolognai spagetti, fasírt zöldséggel, virsli vagy egy kis szelet rántotthús némi salátával).

Egy 1-3 éves gyereknek mindössze 50-70 gramm főtt fehérjére és fél-egy csésze salátára vagy zöldségre van szüksége egy nap. Jó, ha tudod, hogy ha a gyereked délben a bölcsiben/oviban már evett meleg ételt, akkor lehet, hogy vacsorára beéri valami egészen kevéssel. Lehet ez egy kis szelet pirítós egy kevés főtt babbal vagy egy tojással – mikor mihez van kedve. Most is igaz, hogy a tejjel várj a vacsora végéig, hogy ne azzal lakjon jól! Ha desszertet is kínálsz vacsora után, akkor azt tedd csak heti egy-két alkalommal, hogy elkerüld az esti túlevést. Az édesség lehet néhány evőkanál joghurt gyümölccsel, egy kis adag joghurt fagyi vagy egy pohár meleg tej.

Mit igyon?

A napi ajánlott 5-6 deci tehéntejen vagy tejitalon kívül kizárólag tiszta vízre van szüksége egy bölcsődés/óvodás korú gyereknek. A különböző gyümölcslevek és smoothie-k magas cukor- és kalóriatartalommal rendelkeznek, ezért a kisgyerekeknek semmi szükségük rá.

Kapcsolódó cikkeink:

Mit tehetsz, ha rossz étvágyú a gyerek?

Túl sok cukrot esznek reggelire a gyerekek