Kisgyerek

Ennyi éves gyerek szintjén vannak a kutyák

A legtöbb családban, ahol kutyát tartanak, az állat szinte már családtagnak számít, olyan mintha egyel több gyerek lenne. Egy kutatás szerint ez nem véletlen, a kutyák és a csecsemők ugyanis számos dologban hasonlítanak egymásra.
2017. Március 07.

Hasonlóság a gyerekek és kutyák között?

Amint arról a kutatást vezető Evan MacLean, az Arizona Egyetem munkatársa beszámolt, a kutyák és a kétéves gyerekek a társas intelligencia terén számos hasonlóságot mutatnak, többet, mint amennyi a gyerekek és a legközelebbi rokonainknak mondott csimpánzok között van.

Az Animal Behaviour című lapban közzétett kutatás során MacLean és munkatársai kétéves gyerekeket, kutyákat és csimpánzokat kísértek figyelemmel, és azt tapasztalták, hogy a kooperatív kommunikációs feladatok során a kutyák viselkedése sokkal jobban hasonlított a gyerekekére, mint a csimpánzoké. Ilyen feladatok voltak például, amikor egy valami felé mutató ujjat vagy éppen egy ember tekintetét kellett követni.

A szakemberek szerint a kutyák és a kisgyerekek közötti hasonlóság egyik oka az lehet, hogy mindkettőjük esetében az kapja a jutalmat, aki minél együttműködőbb a környezetével, vagyis minél szófogadóbb. Feltételezések szerint a kutyák háziasodása során ugyanaz a folyamat ment végbe, mint az emberi evolúció során, vagyis előbbi tanulmányozásával az utóbbival kapcsolatban is sok kérdésre fény derülhet, sőt akár még az autizmussal kapcsolatban is új dolgokat érthetünk meg, hiszen ennél az állapotnál többet között éppen a társas készséges terén jelentkeznek problémák.

A tudósok hozzátették, hogy a fenti vizsgálat természetesen nem arra mutatott rá, hogy összességében mi emberek jobban hasonlítunk a kutyákra, mint a majmokra, csupán arra, hogy a társas készségek és az együttműködéses feladatok terén több a hasonlóság.

Ezek is érdekelhetnek:

Forrás: Medipress