Kisgyerek

Előzzük meg az égési sérüléseket!

A harmadfokú égési sérülést szenvedett gyerekek többségénél nem tűz, hanem forró folyadék okozta a balesetet. A jellegzetes veszélyforrások jól kiküszöbölhetők!
2007. November 11.

Ha a kisgyerek a konyhában van, csak a tűzhely hátsó főzőfelületein főzzünk. Forró vízzel, olajjal telt lábost, könnyen billenő kávéfőzőt, serpenyőt soha ne tegyünk az első főzőlapokra. Fordítsuk befelé a kiálló füleket, nyeleket! Mielőtt leemeljük a forró folyadékkal telt edényt, győződjünk meg arról, hogy nincs-e utunkban a gyerek, nem botlunk-e bele valamelyik játékszerbe. Főzés közben ne tartsuk karunkon a gyereket! Ne használjunk lelógó szélű terítőket, amelyeket magára ránthat a kis kíváncsi.

A kihűlésre váró lábosokat állítsuk a mosogatóba, így nem eshet bele a járkáló kisgyermek. Főzés közben egyetlen másodpercre se hagyjuk magára a konyhában, még egy ajtónyitásnyi időre se. A forró sütőtől, kályhától könnyebb megóvni a kicsiket: közelítsünk lassan a forróság felé, hogy érezze, mikor válik a kellemes elviselhetetlenné. Vonzó lehet a gyertyaláng is – képesek megfogni, mert nem tudják, hogy forró. Ha már megtörtént a baleset, engedjünk hideg vizet az érintett testrészre, vagy áztassuk hideg vízbe, szükség esetén a kádban zuhanyozzuk le, akár ruhástól.

Legalább tizenöt percig tartson a hűtés. Elsőfokú égés (bőrpír hólyagosodás nélkül) esetén is orvoshoz kell fordulni, ha nagy felületet érint. Másodfokú égés esetén (hólyagok keletkeznek) fennáll a fertőzés veszélye, mert a hólyagok megnyílnak. Szakszerű ellátást igényelnek, ezért mutassuk meg orvosnak. Ha a gyerek forró folyadékot rántott magára – az esetek harminc százalékában ez történik -, a hűtés megkezdésével egy időben hívjunk mentőt. Ne kenjünk semmit az égett felületre!

Karácsonyi biztonság

Számos sérülést megelőzhetnénk némi elővigyázatossággal, ám a felnőttek rendszerint nem is gondolják, mire képesek a kicsik. A mozgalmas karácsonyi események közepette különösen figyeljünk arra, hogy ne hagyjuk egyedül a kisgyereket égő gyertya, mécses, szobaillatosító közelében még rövid időre se. Tapasztalatok híján képesek megfogni a gyertyalángot, csillagszórót. Ne használjunk lelógó szélű terítőket, hiszen magára ránthatja a forró teát, kávét, levest. A konyhában szereljünk a tűzhely szélére védőrácsot, a hosszú nyelű serpenyőt állítsuk a belső főzőfelületre.

Ha megégette magát a kicsi, hideg vízzel hűtsük a sérülést: engedjünk rá vizet a csapból. Ha a hűsítés jólesik, legalább tíz-tizenöt percig folytassuk. Ne kenjük be semmivel a sérült részt. Elsőfokú sérülés (bőrpír, hólyagosodás nélkül) esetén is orvoshoz kell fordulnunk, ha nagy felületet érint. Másodfokú égés esetén hólyagok keletkeznek, ezek idővel maguktól is felnyílnak, de véletlenül is kiszakadhatnak, ezért fennáll a fertőzés veszélye. A sérülés szakszerű ellátást igényel, ezért mutassuk meg orvosnak.

Ennél komolyabb bajban – az esetek harminc százalékában a kicsi forró folyadékkal telt edényt ránt magára – hívjunk mentőt, de közben hűtsük folyamatosan a sérült bőrfelület hideg vízzel a csap alatt, vagy állítsuk a kádba, és zuhanyozzuk le akár ruhástul is. Nem biztos, hogy sikerül levetkőztetnünk, a nejlon alapanyagú ruhanemű valósággal “ráolvad” a bőrre, ennek eltávolítását hagyjuk majd az orvosra.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Téli gyerekbalesetek
  • Leselkedő veszélyek
  • Tanulj, hogy megmenthesd!
  • Forrás: Kismama magazin