Kisgyerek

Előzd meg a futószemölcsöt!

A nagyok és kicsik is könnyen elkaphatják ezt a kellemetlen bőrbetegséget, figyelj a tünetekre és a megelőzésre!
2012. Október 03.

A futószemölcs leggyakrabban a fiatalabbakat támadja, sokszor komolyabb kellemetlenségeket okozva. Mindenekelőtt érdemes tisztázni mi is pontosan az, amit a legtöbben futószemölcsként emlegetnek. A szemölcsöknek több fajtája is ismert, ezt a kifejezést azonban leginkább a lapos szemölcsre használják. Leggyakrabban az uszodaszemölccsel szokták összetéveszteni, amelyet a himlővírusokhoz tartozó Molluscipoxvírus idézi elő, míg a lapos szemölcs okozója a HPV vírus. A szemölcsökkel kapcsolatos hitek és tévhitek útvesztőjében Dr. Fáy Andrea, a Budai Egészségközpont bőrgyógyásza segít nekünk eligazodni.

„A Human Papilloma Vírus okozta lapos szemölcs leggyakrabban a gyermekeken, esetleg időseken jelentkezik. Az immunrendszer gyengülésével azonban napjainkban egyre több korcsoport válik veszélyeztetetté. Mivel a vírus érintkezés útján is terjedhet, elég hozzá egy kézfogás, de a gyermekek akár az óvodában vagy az iskolában is könnyedén megfertőződhetnek. A komolyabb kellemetlenségek elkerülése érdekében érdemes mielőbb orvoshoz fordulni. A szakorvos nem csak a legmegfelelőbb kezelés kiválasztásában segít, hanem elmondja azt is, milyen óvintézkedésekkel tudjuk elkerülni a betegség továbbterjedését” – mondta Dr. Fáy Andrea.

Ezeket az arcon, csukló környékén, kézfejen, alkaron – ritkább esetekben arcon vagy lábszáron – jelentkező lapos, bőrszínű képződményeket szinte bárhol elkaphatjuk. A szemölcs kialakulásának hátterében sokszor immungyengeség áll, így a „pöttyök” eltüntetése mellett szükség lehet egyéb kezelésre is.

Abban az esetben, ha lapos szemölcsünk van, az a legfontosabb, hogy semmiképp se piszkáljuk, kaparjuk, vagy ne próbáljuk meg kivágni, kinyomni, mert így könnyedén továbbterjedhet. Vigyázzunk arra is, hogy a szemünket se dörzsöljük, nehogy kötőhártya-gyulladás alakuljon ki.

A család többi tagjának védelme érdekében fontos odafigyelni a higiéniára is. Mindig mossunk kezet, ha hozzáértünk a szemölcshöz, ne használjunk közös törülközőt vagy olyan ruhákat, amelyek érintkezhetnek a szemölcsökkel. A legjobb módszer persze a megelőzés. Bár 100 százalékosan biztos megoldás nincs, de ha az immunrendszer erősítése mellett odafigyelünk arra, hogy a közös zuhanyzókban mindig legyen nálunk papucs és saját törülköző, gyakran megmossuk a kezünket, akkor csökkenthetjük a vírusfertőzés kockázatát.

„Nagyon fontos, hogy forduljunk szakemberhez, ha bármilyen elváltozást észlelünk a bőrünkön! A betegséget ne próbáljuk meg magunk beazonosítani, hiszen szaktudás hiányában könnyen összekeverhetjük akár egy komolyabb problémával is” – int óvatosságra bennünket a doktornő.