Kisgyerek

Elhízás ellen keksz!

Naponta kilenc szem keksz segíthet felszámolni a járványszerűen terjedő gyermekelhízást - állítja egy szakértő, aki szerint az egészséges édességváltozatok a zöldségekkel és a gyümölcsökkel együtt felválthatják a feldolgozott nassolnivalókat.
2014. Április 12.

Egy brit orvos felszólította az NHS biztosítószövetséget, hogy forradalmian új étrendet írjon elő az elhízott csemeték számára, mely többek között naponta kilenc szem keksz megevésére buzdítja az érintetteket. Az Egyesült Királyságban jelenleg a 2 és 15 év közötti gyerekek 30 százaléka elhízott, s közülük sokaknál magas a szívbetegség kockázata. Becslések szerint Magyarországon is hasonló arányról beszélhetünk.

Dr. Sarah Brewer javaslata alapján érdemes volna előnyben részesíteni egy vitatott egyesült államokbeli diétát, amely vacsorára a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása mellett a kekszet is előírja. Ennek értelmében a kicsik kilenc szem kekszet ehetnek meg a nap során, plusz egy 500-700 kalóriás vacsorát, ügyelve a zöldségek és a gyümölcsök arányára. Dr. Brewer szerint ilyen radikális intézkedésekre van szükség a járványszerűen terjedő elhízás orvoslására.

“A gyerekkori elhízás súlyos közegészségügyi krízist jelent, amelynek kapcsán azonnali beavatkozásra van szükség. Számos különböző megközelítés kipróbálása után kijelenthetjük, hogy a hagyományos módszerek hatástalanok. Eljött az új szemlélet ideje. Bár az extrém diétákat érdemes utolsó lehetőségként alkalmazni, tekintettel kell lennünk arra, hogy sok csemete betegségekkel teli élet előtt áll” – magyarázta a szakértő, aki szerint a XXI. századi problémát XXI. századi hozzáállással lehet megoldani.

“Cseréljük az egészségtelen nassolnivalókat egészségesebbekre, melyekkel garantálható a teltségérzet, és biztató hasonlóságot mutatnak a kekszekkel” – javasolta dr. Brewer.

Forrás: Medipress