Kisgyerek

Egyre több gyerekbarát filmben találkozunk cigarettával

Hiába születik egyre több intézkedés annak érdekében, hogy a gyerekbarát filmekből eltűnjön a cigarettafüst, még mindig rengetegszer találkozunk dohánytermékekkel ezekben a produkciókban.
2017. Július 13.

Egy friss kutatás szerint fokozatosan nő a dohányzást bemutató jelenetek száma azokban a filmekben, amely gyerekeknek és fiataloknak szólnak. 2010 és 2016 között a dohányzást megjelenítő filmek 46 százaléka fiataloknak is szólt. Ez azt jelenti, hogy 459 filmből 210-ről ez elmondható volt.

Míg 2010-ben csupán 564 PG13 (ez az USÁ-ban azt jelenti, hogy 13 éven aluliaknak szülői felügyelet mellett ajánlott) besorolású filmben láthattunk cigarettát, 2016-ban már 809 ilyen produkcióról beszélhetünk. A kutatás vezetői szerint komoly aggodalomra ad okot, hogy a filmeket megnéző gyerekek és fiatalok vonzó kontextusban látják a dohányzást, így maguk is szívesen rágyújtanak.

„Az ideális az volna, ha a hollywoodi filmek besorolása változna, és minden olyan film R betűt kapna, amiben cigaretta látható. Gyerekek millióink életét menthetnénk meg azzal, hogy csak felnőttek láthatják ezeket a filmeket” – mondja a kutatást vezető Stanton Glantz.

A kutatás a Morbidity and Mortality Weekly Report című szaklapban került publikálásra.

Kapcsolódó cikkek:

Hivatalból eljárás indul a férfi ellen, aki cigit tett egy kétéves szájába

A dohányzás 30 évig is hatással van a DNS állományunkra

Jön a cigi elleni oltás

Forrás: Medipress