Kisgyerek

Egy újabb ok a sajtfogyasztásra

A rendszeres sajtfogyasztás - mint az egyéb nátrium tartalmú ételek helyettesítőszere - segít abban, hogy elkerüljük a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
2016. November 14.

Egy újabb ok a sajtfogyasztásra

“Ez egy egészen újszerű felfedezés, amely alapjaiban változtathatja meg az étkezési javaslatokat. A legfrissebb ajánlások ugyanis a nátriumbevitel csökkentésére biztatnak, minden jel arra mutat azonban, hogy a tejtermékekkel bevitt nátrium pozitív hatást fejt ki a szervezetre, ezért a sajtfogyasztás voltaképpen védelmet jelent egy sor betegség ellen” – foglalja össze a lényeget a kutatást vezető Lacy Alexander, a Penn State munkatársa.

A kutatás során a résztvevők sajtot, perecet vagy szójasajtot kaptak öt különböző alkalommal, ezután minden étel szív- és érrendszerre gyakorolt hatását vizsgálták lézer-Doppler segítségével. A lézersugár megmutatja a vörösvérsejtek arányát a bőr alatt, amiből a tudósok látják, mennyire tágulnak a vérerek a bőr melegedésének hatására, és ez a tágulás minek az eredménye. Így a sajt és egyéb nátriumban gazdag élelmiszerek szervezetre gyakorolt rövidtávú hatása könnyen felmérhető.

A szakember szerint az már eddig is világos volt, hogy aki bőségesen fogyaszt tejterméket – különösen sajtot – annak a vérnyomása is alacsonyabb. A tejtermékkel szervezetbe vitt nátrium nincs olyan negatív hatással a szervezetre, mint a nem tejtermék formájában fogyasztott nátrium, ezért a túlzásba vitt nátriumfogyasztás továbbra sem ajánlott, de a sajt ez alól kivételt jelenthet.

Babaszoba: A babákkal hat hónapos kortól kóstolgathatunk sajtot (natúr, pasztőrizált, félkemény, kemény sajtot). Ügyeljünk a fokozatosságra, kevés mennyiséggel kezdjünk.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress