Kisgyerek

Diapozitív módszer: különleges eljárás a stressz feloldására

Testünkön nyomot hagynak magzatkortól kezdve a megrázkódtatások, stresszélmények, és ezek le is "olvashatók" - nem kevesebbet állítanak a módszer követői.
2007. Október 23.

– A terhességed hetedik hónapjában súlyos megrázkódtatás ért téged és rajtad keresztül a kicsit is – ezt mondta Zsóka, miután finoman megtapogatta a három hónapos Nóri lányom talpát.

Diapozitív metódusnak nevezik a módszert, amivel dolgozik, és amellyel nem csak felismerni képes a magzatkorban minket ért stresszeket, de oldja is azokat. Hirtelen azt sem tudtam, mit válaszoljak. Hét hónapos terhes voltam, amikor elvesztettem az édesanyámat.

Csodálkozás, energia és megkönnyebbülés. Ezek az érzések kavarogtak bennem, amikor magam is részt vettem egy úgynevezett oldáson. Ruga Istvánné Zsóka egy órán keresztül tapogatta, simogatta, érintette meg a lábfejem különböző pontjait, miközben félhomályban feküdtem, és egyre jobban távolodtam a valóságtól. Nem aludtam, hiszen hallottam a külvilág zajait, valamiféle meditatív állapotba kerültem, amiben csak lebegtem, és élveztem az érintést. Negyven-ötven perc elteltével tértem magamhoz, hogy meghallgassam, mit olvasott ki Zsóka az izmaim állapotából.

Az édesapám és az édesanyám oldaláról származó stresszel szembesített, és az emiatt bennem támadó testi és lelki bajokkal. Ha nem lettem volna biztos abban, hogy akkor találkoztunk először, azt hihettem volna, nagyon régről ismer – kétségeimmel, gondjaimmal együtt.

Diapozitív módszer

Már régóta tudjuk, hogy a magzat fejlődése szempontjából nem közömbös az anya terhesség alatti érzelmi élete és a külső behatások sem. Sőt azzal is tisztában vagyunk, hogy a fizikai betegségek hátterében gyakran lelki tényezők állnak.

Arra azonban kevesen gondolnak, hogy bizonyos lelki vagy testi kórok előzménye és oka a magzatként megélt élményekben keresendő. Ezek felfedezésére és oldására fejlesztette ki egy német orvos-pszichológusnő azt a módszert, amelynek lényeges eleme, hogy tanulható, és semmiféle különleges képességet nem igényel sem a kezelő, sem a kezelt személy részéről.

A szóösszetétel első tagja, a dia ebben ez esetben egy láthatatlan filmszalagot jelent, a pozitív pedig azokra a “pluszokra”, vagyis előjelekre vonatkozik, amelyek jelzik a filmszalagon a rögzült stresszélményeket.

Hit kérdése?

Mivel a kezelések beszéd nélkül folynak, és a kezelő személy csak az oldások után mondja el, mit érzett, mit tapasztalt, eleve kizárt, hogy a páciens szavait visszhangozza. Még csak arról sem kell tájékoztatni őt, milyen lelki vagy testi gondok miatt fordultunk hozzá, minden általa érzékelt dologról beszámol a kezelés után.

A páciens fekszik, és Zsóka, finoman érintve a lábfej különböző pontjait, elkezd dolgozni egy “idősínen”, amire a test válaszol. A módszer működése Zsóka előtt is titok, csak a páciensek visszajelzései erősítik meg abban, hogy amit a testük “üzenetéből” kiolvasott, igaz. Olyannyira hatékonynak tartja ezt, hogy használta már autista gyerekek lecsendesítésére, vagy éppen agyvérzéssel született felnőttek mozgásának javítására is – sikerrel.

A diagnózis során felfedezett megrázkódtatások már a kezelés közben is oldódnak, a későbbiekben pedig az állapot súlyosságától függően igényelnek további oldásokat. A legsúlyosabb esetekben – Zsóka gyakorlatában ilyenek voltak a mély depresszióval vagy szenvedélybetegséggel küzdő személyek – javasolni szokta, hogy tanulja meg az eljárást valaki a beteg közvetlen környezetéből, hogy akkor és annyiszor kezelhesse az érintettet, amikor és ahányszor csak szükséges. Az alaptanfolyam egynapos, és az itt tanultakat “házi használatra” már bevethetjük.

Akkor a leghatásosabb, ha esténként a kezelt személy saját ágyában alkalmazzák, hiszen az izmok úgyis az éjjeli alvás folyamán dolgozzák fel a kapott ismereteket. Hasznos lehet ez abban az esetben is, ha – mint a nagyobbik gyerekemnél – éppen az a gond, hogy nem hajlandó idegen kezei közé feküdni.

Megrázkódtatások nyomai

Mint megtudtam, a jobb oldalon jelenik meg az apától jövő stressz, a bal oldalon viszont az anyai hatások rakódnak le az izmokban. Stressz hatására pedig izomfeszültségek keletkeznek. Ahonnan a legtöbb stressz érkezett, ott képes megrövidülni az izom, ami különféle mozgásszervi panaszokhoz vezethet. Magzati létünk minden szakaszának megvan a nyoma izmainkban. Már a fogantatásról is megmondható, hogy szeretetben történt-e vagy sem.

A kismamák gyakorlatilag a saját problémáikat adják át gyerekeiknek már magzatkorukban is. Éppen ezért minél közelebb van a születéshez az oldás, annál könnyebben, gyorsabban lehet leküzdeni a problémákat. Kisbabáknál már egy öt-tíz perces kezelés is hatásos. Érdekes volt megtudnom, hogy a sokaknak gondot jelentő hasfájás oka a mamát a negyedik-ötödik hónapban ért stressz is lehet. Ilyenkor egy néhány perces oldás a baba lábán szüntetheti a hasfájást és az ezzel járó álmatlan éjszakákat.

Terhes nőknél is kifejezetten jó hatású az eljárás. Hiszen azzal, hogy saját feszültségeiktől megszabadulnak, sokkal jobbak az esélyeik a könnyebb szülésre és arra, hogy egészséges, kiegyensúlyozott babájuk szülessen. Ha viszont a stressz hatására kialakult már valamiféle zavar az anya-gyermek kapcsolatban, esetleg gyermekágyi depresszió áll a háttérben, elég csak az egyik félnek részt vennie a diapozitív stresszoldáson, és a javulás mindkettőjükön érezhető lesz.

De hát ez természetes is, hiszen a kiegyensúlyozott, egészséges anya szeretetteljesebben, határozottabban képes gyereke felé fordulni, aki pedig tükrözi a szülő állapotát.

Ezeket is olvasd el:

  • “Minden mindennel összefügg”
  • Az otthoni feszültségtől beteg a gyerek?
  • Fáj a fejem!
  • Túlélő reflexek
  • Forrás: Kismama magazin