Kisgyerek

CSOK – Családi otthonteremtési kedvezmény

Most vásárolnátok első közös otthonotokat, vagy kinőtt lakásotokat, házatokat cserélnétek nagyobbra, újabbra? Meglévő vagy tervezett gyermekeitek után az állam is segíthet az új hajlék megszerzésében a családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK).
2017. Február 20.

CSOK - Családi otthonteremtési kedvezmény

Összeszedtük, mit kell tudnotok, ha 2017-ben a CSOK támogatásával költöznétek.

Mi az a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK)?

A CSOK új lakás, ház építésére vagy vásárlására, illetve használt lakás, ház vásárlására, bővítésére felvehető, vissza nem térítendő állami támogatás. Az igényelhető összeg mértéke a meglévő vagy előre vállalt gyermekek számától függ.

Ki veheti igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK)?

A kedvezményt egyedülállók, élettársak, házastársak is igényelhetik a meglévő gyerekek után. A még meg nem született, előre vállalt gyermekekre azonban csak fiatal házaspárok (ahol az egyik fél 40 év alatti) vehetik fel.

További feltételek, hogy a kérelmezőnek büntetlen előéletűnek kell lennie, nem lehet köztartozása, és legalább 180 nap folyamatos TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. Új lakáshoz 3 vagy több gyermekre igényelt CSOK esetében minimum 2 év biztosítási jogviszony szükséges. Igazolni kell, hogy az elmúlt 5 évben az igénylőt nem kötelezték CSOK vagy szocpol visszafizetésére. Vállalnia kell azt is, hogy a CSOK folyósítása után 10 évig a gyerekekkel együtt az ingatlanban lakik (ez alól kivétel, ha közben a gyerek nagykorúvá válik, és még néhány különleges élethelyzet). A támogatott lakásra biztosítást kell kötni.

Milyen gyerekek után igényelhető a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK)?

A támogatást csak az igénylővel közös háztartásban élő gyermekekre lehet felvenni, azonban a beszámítható gyermekek körét eltérően szabályozzák új és használt lakás esetén.

Használt lakásnál gyermeknek számít a magzat a várandósság 24. hetétől, illetve a 20 év alatti vér szerinti vagy örökbe fogadott gyerek. 20 év feletti fiatal akkor számítható be, ha még nappali tagozatos tanuló (25 éves koráig), vagy ha megváltozott munkaképességű.

Új lakásnál már a várandósság 12. hetétől beszámítható a baba, és 25 évig a saját vagy örökbe fogadott gyermek, függetlenül attól, hogy tanuló-e.

Ha előre vállalt gyermekre is igényeltek CSOK-ot, akkor egy gyermeket 4, két gyermeket 8, három gyermeket 10 év alatt kell összehoznotok.

Milyen ingatlanra lehet családi otthonteremtési kedvezményt igényelni?

Az új otthonnak meg kell felelnie néhány feltételnek. Az ingatlanban lennie kell egy legalább 12 négyzetméteres lakószobának, egy külön főzőhelységnek, valamint fürdőszobának és WC-nek. Közművesített villamosenergia-ellátással, egyedi fűtéssel, szennyvízelvezetéssel vagy egyedi szennyvíztárolóval, továbbá vezetékes vízzel vagy annak megfelelő minőségű kúttal is rendelkeznie kell.

Használt lakásnál feltétel még, hogy a vételára nem lehet több 35 millió forintnál, a minimum alapterületének pedig 1 gyermeknél 40, 2-nél 50, 3-nál 60, 4 vagy több gyermeknél 70 négyzetméternek kell lennie.

Az új lakások legkisebb alapterülete is korlátozott: egy gyermeknél 40 négyzetméteres lakás vagy 70 négyzetméteres ház, két gyermeknél 50 négyzetméteres lakás vagy 80 négyzetméteres ház, három vagy több gyermeknél 60 négyzetméteres lakás vagy 90 négyzetméteres ház építhető vagy vásárolható.

Az új lakásoknál fontos dátum 2008. július 1.: csak az ezt követően kiadott építési vagy használatbavételi engedéllyel rendelkező, először értékesített ingatlanok számítanak újnak. A tetőtér-beépítés kizárólag akkor tekinthető új lakásnak, ha ott legalább két, önállóan megközelíthető ingatlant hoznak létre; amennyiben ezek a feltételek nem teljesülnek, csak használt lakás bővítése címén lehet rá pénzt kérni.

Mennyi a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) összege?

Eltérő összeget kaphattok attól függően, hogy új vagy használt lakásra, illetve hogy hány gyermekre igénylitek a CSOK-ot. Táblázatba foglaltuk az elérhető támogatásokat:

Gyerekek száma Használt lakás Új lakás
1 600.000 600.000
2 1.430.000 2.600.000
3 2.200.000 10.000.000
4+ 2.750.000 10.000.000

Az új lakást vásárló nagycsaládosok (legalább három gyermekesek) további kedvezményre is jogosultak: állami kamattámogatással vehetnek fel még legfeljebb 10 millió forint lakáshitelt. Az állam a kölcsön kamatának 3%-át vállalja át maximum 25 évig. Ennek feltétele, hogy az igénylő ne szerepeljen a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR), vagy ha volt is tartozása, az már több mint egy éve rendezett legyen.

A legfeljebb 150 négyzetméteres új lakást, vagy 300 négyzetméteres új házat építők pedig gyerekszámtól függetlenül adó-visszatérítési támogatást használhatnak fel az építési költségekhez vagy a telek árához. Ez esetben maximum 5 millió forintig lehet visszaigényelni az áfát.

Hogyan lehet igényelni a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK-ot)?

A kedvezményt a Magyar Államkincstárral szerződött hitelintézeteknél, vagyis például bankoknál, takarékszövetkezeteknél lehet igényelni az intézetek saját formanyomtatványán.

Az igazolványok (személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya) mellett csatolni kell még az alábbi iratokat:

– TB jogviszony igazolás;

– nullás igazolás (a köztartozás-mentességről);

– igazolás arról, hogy az elmúlt 5 évben nem kellett CSOK-ot/szocpolt visszafizetni;

– erkölcsi bizonyítvány;

– házassági anyakönyvi kivonat;

– a gyermekek születési anyakönyvi kivonata, várandósgondozási könyv, örökbefogadási határozat;

– adásvételi szerződés/építési engedély/egyszerű bejelentésről szóló bizonyítvány;

– építési költségvetés;

– egyéb, a saját, egyedi helyzetetekhez kapcsolódó dokumentumok.

Az iratokat vásárláskor az adásvételi szerződés megkötése után 120 napon belül, építéskor, bővítéskor a használatbavételi engedély kiadása, egyszerű bejelentéshez kötött épületnél a felépítése előtt kell beadnotok.

Hogyan folyósítják a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK-ot)?

Lakásvásárláskor a támogatást egy összegben folyósítja a hitelintézet. Bővítés vagy építés esetén a készültségi foknak megfelelően, utólag utalják a pénzt. A költségek legalább 70%-áról számlát kell bemutatni.

Még több információ a CSOK-ról itt, a jogszabályokat pedig itt nézheted meg: a használt lakásokhoz igényelhető CSOK-ról és az új lakásokhoz igényelhető CSOK-ról.

Kapcsolódó cikkeink:

A gyermeknevelési támogatás – GYET

A gyermekgondozási díj – GYED