Kisgyerek

Bárányhimlőparti

Egyre nagyobb divat Angliában a bárányhimlőparti, amelyet kizárólag azért szerveznek, hogy a bárányhimlős társakkal vegyítsék össze az egészséges gyerekeket.
2012. Február 06.

Képzelj el egy olyan zsúrt, ahova egészséges gyerekkel érkezel és beteggel távozol, mindezt szánt szándékkal. A himlőpartinak – angol nevén pox partynak – pontosan ez a célja: a szülők szándékosan valamilyen gyermekkori fertőzéssel, leginkább bárányhimlővel fertőzik meg gyermekeiket, hogy így az általuk választott időpontban alakítsák ki a betegséggel szembeni természetes védekezést a szervezetben. Úgy gondolják, hogy ez a módszer hatásosabb és biztonságosabb, mint a védőoltás. A betegségpartik másik indoka, hogy egy sor fertőző betegség gyermekkorban általában enyhébb formában zajlik, mint a felnőtteknél.A végső cél a védőoltások elkerülése, más módszerrel való kiváltása.

Hasonló partik szerveződnek a rózsahimlő (rubeola) „adásvételére” is. A buli meghívottjai általában serdülőkorú lányok, mögötte pedig az az ideológia áll, hogy a terhesség alatti rubeola súlyos magzati károsodást okozhat, ezért még a gyermekvállalás előtt sürgősen meg kell kapnia a betegséget annak, aki kisgyermekkorában nem esett át rajta.

Nem feltétel a személyes találkozás fertőzöttnek és fertőzendőnek. A készséges szülők a beteg gyerekük használati tárgyait kérésre elküldik postán, így a másik szülő „csináld magad” módszerrel betegítheti meg saját gyerekét. A népszerű közösségi oldalak ehhez még segítséget is nyújthatnak: így könnyebben egymásra találhatnak az akcióban részt venni szándékozók, akik postán kapják meg a beteg gyerek nyalókáját, valamelyik ruhadarabját vagy egyéb használati tárgyát, hogy biztos legyen a „siker”.

Dr. Fodor Mariann gyermekorvos úgy véli, hogy komoly következményekkel járhat ilyen módon kikerülni az oltásokat. A bárányhimlő nagyon ragályos fertőző betegség, minden korosztályt megfertőzhet, ha nincs védettség a kórokozóval szemben. A lefolyása ugyan nem súlyos, de kialakulhatnak szövődmények, mint az elvakart és felülfertőzött bárányhimlős hólyagok, amelyek miatt antibiotikum adása is szükségessé válhat. Ritkán tüdőgyulladás és idegrendszeri megbetegedés is előfordulhat, amely maradványtünetekkel gyógyulhat. Előfordul, hogy a fertőzés a szemre is ráterjed, ilyenkor sürgős szemészeti kezelés válik szükségessé. Nem beszélve arról, hogy kismamák is megfertőződhetnek az ilyen partikon, ha nem tudják, hogy már átestek-e a fertőzésen. Ez esetben magzati károsodás jöhet létre.

– A gyerekek általában 5-9 éves korukra spontán átesnek a betegségen – magyarázza a gyermekorvos. – Ők könnyen megértik, hogy ne vakarják el a kiütéseket, így kevésbé észlelhető a felülfertőzéses szövődmény. Egyébként sem száz százalék az esély arra, hogy egy találkozás alkalmával kialakuljon a betegség, lehetséges, hogy a kisgyermek a közösségben kétszer-háromszor találkozott bárányhimlős beteggel, és csak későbbi alkalommal betegszik meg. Azt sem lehet előre tudni, hogy csak néhány hólyag alakul ki, vagy hólyagok sokasága borítja a kisgyermek testét. A kismamáknak javaslom, hogy ha nem biztosak abban, hogy gyerekkorukban átestek a betegségen, terhesség előtt nézessék meg az ellenanyagszintjüket, és amennyiben szükséges, kapjanak védőoltást – vélekedik a doktornő.