Kisgyerek

Baktérium, ami orvosság

A téli hónapok rettegett betegségei közé tartoznak - a légúti betegségeken kívül - az igen heves lezajlású hasmenések. Vajon meghűlés vagy fertőzés okozza-e ezeket a szülői szíveket megriasztó kórképeket?
2003. November 19.

Hidegben a szájüregi nyálkahártya immunvédelme csökken, és mind a légúti, mind a hasmenéses betegségek kórokozói könnyen a szervezetbe jutnak.

Védelmi rendszerek

Míg a nyári, bélrendszeri betegségeket általában széklettel terjedő vagy ételben elszaporodó baktériumok okozzák, addig télen a hasmenést előidéző kórokozók leginkább vírusok, amelyek cseppfertőzéssel jutnak a szájnyálkahártyára, majd onnan a gyomor-bélcsatornába.

A bélrendszerben számos védelmi rendszer igyekszik a kórokozók támadását leküzdeni.Ha ennek ellenére a vírus vagy a baktérium elszaporodik, akkor a gyermek megbetegszik és a kialakuló tünetek igen kellemetlenek. Mint említettem, télen általában a vírusok – a rota és az adeno – okozzák leggyakrabban a fertőzéseket. Mindkettő igen heves tüneteket okozhat. A rotafertőzést heveny tünetek jelzik, magas láz, heves hányás, nagyszámú hasmenés kísérik. Mindezek igen gyorsan folyadékhiányhoz, kiszáradáshoz, az anyagcsere-állapot felbomlásához vezetnek. A rotavírus-fertőzések hevesebb formáiban a kórházi ápolás elkerülhetetlen, mert a kialakuló só- és vízhiány otthoni módszerrel ritkán uralható.

Az adenovírus-fertőzés során a kis betegnek légúti tünetei is lehetnek, ami még nehezebbé teszi a folyadékpótlást, hiszen a náthás, köhögő gyermek nem kíván inni, és gyakran magától a köhögési rohamtól is kihányja a bevitt sópótló gyógyszeroldatot.A vírusfertőzések károsítják a bélnyálkahártyát, és sok esetben krónikus felszívódási zavarokhoz vezetnek. Hogyan előzhetjük meg ezeket a fertőzéseket? – szól a jogos kérdés.

Megelőzés

A legegyszerűbb megoldás az, ha a kisgyermekes családok elkerülik az emberekkel zsúfolt környezetet, azaz a nagy bevásárló cetrumokat, közlekedési eszközöket stb. Halasszák el a látogatásokat, ha tudomásukra jut, hogy a másik családnál beteg van. Kézenfekvő megoldás a megelőzés érdekében a megfelelő táplálás, azaz a szoptatás. Az anyatej részben steril, részben képes a hasmenéses betegségek megelőzésére, hiszen olyan immunanyagokat tartalmaz, amelyek a baba ellenálló képességét erősítik, illetve a gyermekben olyan bélflórát alakítanak ki, ami önmaga is segít a hasmenéses infekciók megelőzésében és leküzdésében.

Kutatók már régen megfigyelték, hogy az erjesztett tejtermékeket fogyasztó emberek ritkábban betegszenek meg. Az erjesztésben résztvevő úgynevezett tejsavbaktériumok ugyanis immunológiai védőhatással rendelkeznek. Ennek megfelelően kifejlesztettek olyan iparilag is tárolható baktériumtörzseket, amelyek az ételhez keverve segítenek a hasmenéses betegségek leküzdésében. Ezek az úgynevezett élőflórás csecsemőtápszerek.

A nagyobb gyermekeknek és felnőtteknek gyártott élőflórás tejipari termékek valóban biztonságosak és a speciális gyógytörzsek (Bifidobaktérium, Lactobacillus stb.) serkentik a vírusfertőzések ellenei védelmet. Nem szopó vagy már részlegesen elválasztott csecsemőknél és nagyobb gyermekeknél a készítmények egyrészt megakadályozzák a fertőződést, illetve ha a baj mégis megtörténik, akkor a betegség kimenetelét lényegesen lerövidítik. A háttérben az áll, hogy az alkalmazott baktériumok bizonyos törzsei, az úgynevezett probiotikumok meggyorsítják a kórokozók bélből való eltávozását, illetve az ellenük ható immunrendszert aktivizálják. Persze nem minden élőflórás törzs képes erre a hatásra. Kérjük tehát ki a szakemberek tanácsát, akik előírják, hogy melyik az a jótékony baktérium, ami orvosság is.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Meddig kezelhető otthon a hasmenés?
  • Amikor mi adjuk a kólát és a ropit a kicsinek…
  • Mit tehetsz, ha elkapja a babát a hasmars?
  • A rotavírus terjedését a születésszám is befolyásolja
  • A vírus, melyet nem érdemes félvállról venni (X)
  • Hányás, hasmenés: ami megmentette a kórháztól
  • Vigyázz, nehogy kiszáradjon!
  • A hasfájás okai és kezelése
  • VI.évf./1.sz.

    Forrás: Baba Magazin