Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az első születésnap

2008. január 23.

Forrás: Kismama magazin

A legkisebbeknek még nincsenek olyan elvárásaik, mint a nagyobbaknak, akiket a rokonság túlzó ajándékai egyre inkább elkapatnak. Annál meghatóbb az örömük, amint a szülinapi tortán megpillantják az égő gyertyát.

Kicsit sötétítsük el a szobát, amikor behozzuk a feldíszített tortát. Énekeljünk valami kedves alkalomhoz illő, testre szabott magyar dalocskát. Például:

Ég a gyertya, ég
Egy kis gyertya ég,
Kicsi Dani most egyéves,
Éljen soká még!

Lehetőleg olyan tortát készítsünk, melyből az ünnepelt is gyomorrontás nélkül ehet. A nehéz, vajas, habos krémmel készült üzleti torták helyett egészségesebb édességet válasszunk. Hagyjunk időt neki, hogy megcsodálja, valószín?leg a gyertya köti le majd leginkább. Ha nem tudja elfújni, segítsünk neki egy kicsit, hogy megértse a dolog lényegét. Akár többször egymás után is meggyújthatjuk neki. A mini tűzijátékot, újragyulladó gyertyát nem értékeli még, sőt meg is ijedhet tőle.

Az egyévesek nem értik még az ünneplés okát, tőlük akár el is feledkezhetnénk a nagy napról. Semmiképpen ne tegyük ezt, még akkor sem, ha nem csapunk nagy családi összejövetelt. Hiszen ez a nap nemcsak a babáé, hanem a miénk is, mi is akkor váltunk szülőkké. Ha van már nagyobb testvér, feltétlenül vele együtt köszöntsük fel a babát. Lehet, hogy a rokonság igényelné a szülinapi zsúrt, ám elsősorban az a helyes, ha a kisgyermek igényeit és tűrőképességét tartjuk szem előtt. Azt például ne engedjük, hogy a rokonság össze-vissza puszilgassa a gyereket, mert ez kimondottan kellemetlen a kicsik számára.

Ajándék egyáltalán nem szükséges az örömhöz. Ha mégis kap, ne várjuk, hogy azonnal játsszon vele, és semmiképpen se halmozzuk el egyszerre többfélével. Ráérünk a következő napokban egyet-egyet odaadni neki, egyszerre sok újdonsággal nem tud mit kezdeni, máskor meg éppen jól jönne már valami. Nyugodtan tegyük félre azokat az ajándékokat is, melyekhez még nem eléggé érett.

Kismama-tipp: Ideális ajándékok kicsiknek
- Egy-egy képeskönyvet minden baba szívesen megnézeget az anyukájával, és egy puha, mosható plüssfigura is kedvenccé válhat.
- Tologatható dömper, bevásárlókocsi, babakocsi kedvelt játékszer lesz az önálló járás első hónapjaiban.
- Ekkor még nem kell különbséget tenni fiúk és lányok játékai közt. Nyugodtan vehetünk kisfiúnak is főzőcskéző lábosokat, kislánynak pedig autót.

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

Legjobb cikkeink a témában

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék