Kisgyerek

Az állandó zaj késlelteti a beszédfejlődést

Jobban tesszük, ha felhagyunk az otthoni háttértévézéssel, ez ugyanis negatívan befolyásolja a gyermekek szókincsének fejlődését - állítja egy kutatás.
2016. November 17.

Az állandó zaj késlelteti a beszédfejlődést

Azz állandó háttérzaj akadályozza a kicsiket abban, hogy új szavakat tanuljanak meg.

“A mai modern otthonokban olyan zajforrások zavarják a gyerekeket a beszédfejlődésben, mint a TV, a rádió és a családtagok folyamatos beszéde, melyek hatással vannak az új szavak elsajátítására ebben a korai életkorban” – mondja Brianna McMillan, a tanulmány vezetője.

A tanulmányban javasoltak szerint a szülőknek tudatában kellene lenniük, hogy miközben a gyerekekkel kommunikálnak, milyen mértékű háttérbeszélgetést folytatnak.

A kutatásban százhat, 22 és 30 hónapos gyermek beszédfejlődését követtek figyelemmel, és azt találták, hogy azok a gyerekek, akik nyugodt, zajmentes környezetben nevelkedtek, több szót tanultak meg, mint azok, akiket folyamatosan zaj vett körül. “A kiskorban elsajátított szókincs pedig azért nagyon lényeges, mert ez biztosítja a későbbi iskolai tanulmányokhoz szükséges alapokat. Ennek hiányában az iskolában a gyerek sorozatos kudarcoknak lesz kitéve, és komoly lemaradással kell megküzdenie” – mondja McMillan.

A tanulmányból az is kiderült, hogy a szegényebb körülmények között nevelt gyermekek a normálisnak tekinthetőnél magasabb szintű állandó zajnak voltak kitéve, mint a jómódúbb családban nevelkedő társaik. “Azt is elmondhatjuk ugyanakkor, hogy ha egy gyermek egyszerűen csak a szülői folyékony beszédből hall ki új szavakat csendes, nyugodt környezetben, még azelőtt segít nekik ezeket elsajátítani, hogy külön megmagyarázták volna, hogy melyik szó, konkrétan melyik tárgyra utal” – magyarázza Jenny Saffran, pszichológia professzor, a kutatás társvezetője.

“Amennyiben elkerülhetetlenül zajos környezetben nevelkedik egy gyerek, azzal is segíthetünk neki a szótanulásban, hogy külön felhívjuk a figyelmét ezekre az új kifejezésekre és megmagyarázzuk a jelentésüket” – tette hozzá. A lemaradás tehát nem behozhatatlan, de komoly odafigyelést és közreműködést jelent a szülők részéről.

Amit pedig általánosságban tehetünk a kicsik egészséges beszédfejlődéséért, az egyértelműen a harmonikus, meghitt otthoni légkör megteremtése és a felesleges háttérzajok kiiktatása. Kapcsoljuk ki a TV-t/rádiót/laptopot, ha épp nem nézzük/hallgatjuk, és ügyeljünk rá, hogy a zajos programok (pl. játszóház) után mindig valami nyugodt, csendes tevékenység következzen!

A tanulmány a Child Development folyóiratban jelent meg.

Ez is érdekelhet: