Kisgyerek

Álmot hozó ételek

Az alvászavar komoly probléma lehet szülőnél, gyermeknél egyaránt. Ha hosszan forgolódunk álmatlanul az ágyban, előfordulhat, hogy ennek oka a táplálkozásunkban keresendő. Segítünk, mi kerüljön a tányérra, hogy az álom ne kerülje el a családot.
2014. Szeptember 01.

Sokszor halljuk, ne együnk már lefekvés előtt, mert rosszul fogunk aludni. Ez persze nem teljesen igaz, hiszen léteznek olyan ételek, amelyek kifejezetten segítik az álomba merülést a rossz alvó gyerekeknél is.

Kevesen tudják, de a nyugodt alvás titka a melatonin nevű hormon. A tobozmirigy termeli, a szervezet biológiai (alvás-ébrenlét) ritmusának vezérlésében, a pihentető, mély alvás elősegítésében van fontos szerepe

.A melatonin az ösztrogén és progeszteron hormonok termelődésében is elengedhetetlen szerepet játszik, így testünk anyagcseréjét és a zsírraktározást is befolyásolja. Ha olyan ételek és italok kerülnek az asztalunkra, melyek segítik a melatonin képződést, biztosan nyugodtan szunnyadunk el. Persze ne felejtsük el, hogy két órával a lefekvés előtt már ne együnk, illetve ne óriási adagok kerüljenek a vacsoraasztalra, különben a jóllakottságtól nem fogunk tudni elaludni.

Banán

A banánban levő magnézium és kálium relaxálja az izmokat és idegeket, és a gyümölcsben található B6-vitamin még inkább elősegíti a pihenést. Egy finom banánturmix, vagy egy villával pépesített banánpüré esti nasinak is megteszi!

Csicseriborsó

A hüvelyes növény is gazdag B6-vitaminban, ezért fogyasztása igencsak ajánlott az alvászavarral küzdőknek. A csicseriborsóból finom fasírtot vagy ínycsiklandó humuszt készíthetünk.

Pulykahús

Grillezett pulyka salátával talán az egyik legjobb altató. A pulykahúsban található triptofán a szervezetben szerotoninná és melatoninná alakul, a jó alvás két szükséges összetevőjévé. De készíthetünk hideg pulykasültes szendvicset vagy pulyka-gyros-t is vacsorára.

Mandula

Csak egy maroknyi mandula este és garantált a gyors alvás! A mandulában található triptofánnak és magnéziumnak köszönhetően természetes módon lazulnak az izmok és csökken az idegműködés, ugyanakkor szabályozódik a szívritmus. Ha a gyermek még nem tudja elrágni a mandulát, akkor készíthetsz mandulatejet is, amit biztosan szívesen iszik majd.

Szőlő

A szőlő sok melatonint tartalmaz, ami segít szabályozni az alvási ciklust is. Ha esténként elnassolunk egy kis fürt szőlőt, napról napra jobban fogunk aludni. Kisgyermeknél frissen préselt szőlőlé is ugyanilyen hatással jár, arra figyelj, hogy vízzel hígítva add neki, nehogy hasmenést okozzon.

Hal

A legtöbb hal – főleg a tonhal és a lazac- tele van B6-vitaminnal. Erre különösen szüksége van a szervezetünknek a melatonin képzéshez. Ha van rá lehetőségetek, egyetek friss halat, és ne konzerv, vagy mirelitterméket válasszatok!

Meggylé

Egy amerikai kutatás szerint a melatoninban gazdag meggylé az egyik legjobb alvást segítő ital. Amikor az álmatlanságban szenvedő alanyok napi két alkalommal meggylét ittak, némi enyhülést tapasztaltak alvászavarukban. Ma már kapható 100%-os tartósítószer nélkül palackozott nedű, ami hozzásegít majd a kellemes álomhoz.

Tej

A langyos, „altató” mézes tej gyermekkorunk estéit idézi fel. Felnőttként is élhetünk a bevált álomba ringató recepttel, hiszen a tej remek kalciumforrás, amire a család minden tagjának szüksége van.

Teljes kiőrlésű gabona

A bulgur, az árpa és más teljes kiőrlésű gabonák magnéziumban gazdagok. Ha túl kevés magnézium van szervezetünkben, az nehezítheti az alvást. Ha el is alszunk, könnyen felébredünk éjjel és nem tudunk visszaaludni.

Kamillatea

A langymeleg kamillatea egy stresszes nap után jó hatással az idegek lecsillapítására és a nyugodt alvás elősegítésére. Bár az ízétől sokan ódzkodnak, egy kis mézzel finom esti, melengető italt varázsolhatunk belőle.

Kapcsolódó cikkek:

Gyerekbarát menü hisztik ellen

Így alakíts ki bababarát konyhakertet!