Kisgyerek

Áldott csönd

Minden hanginger fejleszti a baba hallását, ám a kellemetlen, túl hangos zajok megijesztik. Az érzékeny gyerek pánikszerűen menekül, kétségbeesetten sírva fakad.
2008. Január 29.

Sétálás közben a babakocsiban tiltakozhat a dübörgő munkagép, a fülhasogató légkalapács, a fejünk felett köröző helikopter ellen. Amitől lehet, kíméljük meg: állítsuk halkabbra a csengőt. Hívjuk fel a figyelmét előre a zajforrásra: állítsuk a járókába kissé távolabb, és mutassuk meg, mire készülünk. Beszéljünk megnyugtatóan, mondjuk el, hogy hangos, de nem bánt, semmi rossz nem történik. Kapcsoljuk be és ki néhányszor, mutassuk meg a gombját, esetleg meg is foghatja, amikor nem működik. Ne ijesszük meg ilyen bátor pillanatokban a bekapcsolással!

Az állandó háttérzajt magunk teremtjük: a mindig bekapcsolt tévé, rádió, zeneforrás folyamatosan terheli az idegrendszert. Ugyanez vonatkozik a sokak szerint roppant szórakoztató, ám valójában kibírhatatlan sípoló, zajkeltő játékokra is. Ezekre valójában egyetlen gyereknek sincs szüksége!

Forrás: Kismama magazin