Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

8 fotó, amit ne posztolj a gyerekedről

2017. január 12.

Forrás: babaszoba.hu

Bár sok szülő minden pillanatot megosztana a gyerekéről a Facebookon vagy az Instagramon, azért nem árt, ha bizonyos felvételeket megtartunk magunknak.

Van, amit inkább ne...


Aranyos, amikor megkapja a pici az első szülinapi tortáját, ráadjuk az első farsangi jelmezét, vagy ahogyan rácsodálkozik az oroszlánra az állatkertben. Hogyha a közösségi médián aktív szülők vagyunk, akkor ezeket a pillanatokat valószínűleg meg is fogjuk osztani az ismerőseinkkel vagy követőinkkel fotók, videók formájában. Azonban van néhány olyan momentuma a gyereknevelésnek és a gyerek életének, amelyek jobb, ha tényleg csak a nagyon szűk családban maradnak. A parenting.com gyűjtése.

Fürdetés

Bármilyen édes is a pici, a félmeztelen vagy teljesen meztelen babafotókat ne tegyük fel a netre. Egyrészt azért, mert ha a babából egyszer kamasz lesz, akkor nem biztos, hogy díjazni fogja - tegyük hozzá, teljes joggal. Másrészt pedig, ez a borzalmasabb eset, de sosem tudhatjuk, nem kerül-e a felvétel illetéktelen kezekbe - például olyanéba, aki gyerekpornót tárol a gépén...

Betegség, sérülés

Szülőként az a dolgunk, hogy megvédjük a gyermekeinket, nem pedig az, hogy kihasználjuk őket, pláne, amikor betegként a legkiszolgáltatottabbak. Tényleg olyan fontos megörökíteni és megosztani azt, hogy a gyerek tetves? Na ugye, hogy nem...

Megszégyenítés

Az online megszégyenítés létező dolog, sajnos elég gyakori jelenség. A Youtube-on például a "child-shaming video", vagyis gyermek megszégyenítése kulcsszavakra keresve csaknem 300 ezer találat van. Ezek viszont pusztító hatással vannak a gyerekre. Ha nem akarjuk, hogy sérüljön a bizalom a gyerek és a szülők között, hogy kamaszként a depresszió és a szorongás határozza meg a mindennapjait, akkor ne készítsünk róla kínos felvételeket.

Bilizés

Jó észben tartani, hogy ami egyszer felkerült a netre, az ott is marad. Vajon egy kamasz vagy egy felnőtt tényleg olyan szívesen nézegetné magát az első próbálkozásai közben? Nem is beszélve az osztálytársakról, kollégákról...

Saját adatok

Ha meg akarjuk védeni a gyermekünket, sohase tegyük közzé a teljes nevét, címét, hogy hova jár iskolába, hogy mikor van kettesben a bébiszitterrel, stb.

Csoportképek

Ha úgy döntünk, hogy megosztunk egy-egy fotót a gyerekről, azzal azért önmagában még nincsen baj. Arra azért figyeljünk, hogy ne hozzuk kellemetlen helyzetbe a kis barátait, szüleit. Lehet, hogy a legjobb barát szülei például utálják a közösségi médiát, így nem is szeretnék, hogy a csemetéjükről bármilyen módon is kikerüljön egy fotó, videó. Erre inkább kérdezzünk rá az illetékeseknél, hogy az adott felvételt meg szabad-e osztanunk.

Ami csúfolódásra is okot adhat

Lehet, hogy amit mi ennivalónak és cuki-mukinak tartunk, az később fegyver lehet az iskolában. Egy félreérthető, kellemetlen fotó, ha napvilágra kerül, akkor csúfolásra adhat okot, vagy éppen egy gúnynevet is ráragaszthatnak emiatt a gyerekre.

Nem biztonságos tevékenységek

Csupán pár métert gurulunk a ház előtt a kocsival, erre a kis időre pedig az ölünkben ül a gyerek? Ha már megtörtént, legalább ne fotózzuk le és ne reklámozzuk. Látszólag az ilyen és ehhez hasonló ártalmatlan pillanatok elsőre jó mókának tűnnek, de ha ezt megosztjuk a neten, komoly támadási felületet adunk magunknak. Hiszen az összes körülményt nem biztos, hogy mindenki ismeri. De ha igen, abba is könnyen beleköthetnek mások.

Hozzászólások

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként is

Fontos tudni, hogy az utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék