Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

3 dolog, amit minden este kérdezz meg a gyerekedtől

2016. július 14.

Forrás: babaszoba.hu

Volt egy nagyon édes beszélgetésünk este a 3 éves kisfiammal. Sőt, valójában szinte minden este megtörténik kettőnk között ez a beszélgetés, mielőtt aludni tér - kezdi Ellen Mady.

Amellett, hogy ez a beszélgetés megmelengeti a szívem, hiszem, hogy utat nyit a kettőnk későbbi kommunikációja felé is.
Minden este ezeket kérdezem meg Charbel-től:
 • 1. Mi volt az, ami miatt ma mosolyogtál?
 • 2. Mi volt az, ami miatt ma szomorú voltál?
 • 3. Mi volt az, amit ma tanultál?
 • Ennek a 3 kérdésnek köszönhetően a fiam minden este kitárja előttem a szívét. Mosolyog és újra nevet azokon, amiket átélt aznap. Azokat a dolgokat, amik miatt szomorú volt, komolyan meg tudjuk beszélni, és büszkének érzi magát azért, amit tanult.

  Tedd fel neki mindennap ezeket a kérdéseket

  Ez az egyszerű beszélgetés több célt is szolgál

 • Segít a kommunikációban. Van egy kétévesem is, aki még csak most kezd részt venni ezekben a beszélgetésekben, de azáltal, hogy minket hallgat, rengeteget tanul a kommunikációról. Azt szeretném, ha a gyermekeim a későbbiekben is számítanának rám, ha szükségük van valakire, ha valamilyen kihívást jelentő akadállyal találkoznak, ha elsírnák bánatukat valaki vállán vagy ha meg akarják osztani a sikereiket. Ha már most, a gyerekek fiatal korában arra tanítom őket, hogy a gondolatok megosztása egy családban egy jó, hasznos és biztonságos dolog, az a későbbiekben is segíti a kapcsolatunkat.

 • Segít nekem abban, hogy így látom, hogyan él meg egy napot a fiam. Néha olyan dolgokat hoz fel esténként az ágyban, amikre nem is gondolnék vagy olyat mond, ami teljesen meglep. Szülőként segít, hogy jobban megismerjem a gyermekemet, és abban is, hogy élvezzem azokat a pillanatokat, amikben nem vettem részt a nap folyamán. Ilyenkor jövök rá arra is, ha én vagy a férjem valamit rosszul értelmeztünk aznap.

 • Segít neki a tanulásban. Az esti párbeszéd egy esély nekem arra, hogy megtanítsam neki: a negatív tapasztalatok, amik miatt sírt esetleg, nem kell, hogy rossz véget érjenek. Hibázni normális dolog, azokból lehet tanulni.

 • Segít neki, hogy szóban fejezze ki az érzelmeit.

 • És végül, ez az esti beszélgetés mindkettőnknek olyasvalami, amit szeretünk, összebújunk, nevetgélünk, közelebb hoz minket egymáshoz.
 • Múlt éjjel Charbel rám nézett és ezt mondta: "Mami, most te jössz! Mi volt az, ami miatt ma mosolyogtál?" Szóval most már kettőn áll a vásár! Ha eddig nem volt hasonló esti rutinotok, próbáld ki a fenti kérdéseket. Ez a beszélgetés a gyermekemmel a nap egyik legkedvesebb része a számomra, mert összeköt minket, és nem mellesleg így boldogan és békésen fekszik le aludni minden este.
  Az eredeti cikk itt olvasható.

  Hozzászólások

  LEGO Duplo Nyereményjáték

  Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék