Kisgyerek

30 dolog, amit a gyermekem első éve alatt tanultam

Íme egy édesanya őszinte listája azokról a dolgokról, amit a kisfia életének első 12 hónapja alatt tanult.
2017. Január 17.

30 dolog, amit a gyermekem első éve alatt tanultam

Először is veregesd meg a saját vállad, ha te is túlélted az első évet, nem kis teljesítmény! Bizonyára rengeteg dolgot tanultál ez alatt az idő alatt, és végigolvasva a listámat nagyon valószínű, hogy néhány pontnál neked is “aha” élményed lesz. Jó szórakozást!

1. A készülődés ötször annyi ideig tart, mint korábban. Soha nem lesz többet olyan, hogy csak felkapod a ridikülöd, és már kint is vagy az ajtón. Mostantól egy kis ember minden igényét is szem előtt kell tartanod. Értsd: egy egész pelenkázótáskát kell megtöltened pelenkával, popsitörlővel, tele cumisüveggel, váltóruhával… csak hogy felkészülj minden váratlan eseményre.

2. A tény, hogy el kell hagynod a házat, félelmetes és ijesztő dolog.

3. Hogy egyedül kell elhagynod a házat vele az még ennél is félelmetesebb. (Az első utam a Starbucksba vezetett. Jól mértem fel az időjárást, sikerült átvergődnöm magam a bejáraton a babakocsival, sőt nem ijesztettem el mindenkit magam körül a síró gyerekemmel. Pipa.)

4. Teljesen felesleges drága ruhákat adnod a gyerekre, és te is nyugodtan felejtsd el őket. Abban a pillanatban, hogy begombolod rajta a több ezer forintos body-t, tuti, hogy telibe bukja az egészet – ezt garantálom.

5. A terhesség előtti gönceid újra rád fognak jönni. Amikor kijöttem a kórházból az epiduráltól fel voltam fújódva, de amint ez kiment belőlem, simán hordtam a farmerjeimet és pólóimat. Persze, minden egy kicsit máshogy állt rajtam.

6. A szülés utáni felépülés egy rettenet. Oké, a szülés is borzasztó volt, de az, hogy úgy kell egy teljesen új élethelyzethez alkalmazkodj, hogy közben mindened fáj, na az maga a rémálom.

7. A szülés utáni depresszió létező jelenség, én is folyton sírtam.

8. A szoptatás kemény meló. Úgy tűnik, mintha a világ legkönnyebb dolga lenne, de ez ne tévesszen meg senkit. Közelről sem könnyű, tanulni kell.

9. Hagyd, hogy az anyád és az anyósod segítsenek. Hidd el, tudják, mit csinálnak.

10. Fogtok veszekedni a pároddal, ez biztos. De három perc alatt túl lesztek rajta (ne felejtsd el, mindketten a legjobban szeretnétek a kicsinek).

11. A Netflix lesz a legjobb barátod.

12. A baba minden tünetét megguglizod, melynek következtében minden alkalommal a legrosszabbra gondolsz, és azon agyalsz, hogy most azonnal kihívod a dokit. Ne tedd!

13. Muszáj lesz limitálnod a babafotókat, amiket a Facebookon szeretnél megosztani. És ez lássuk be, nem könnyű feladat.

14. Mikor először rád mosolyog, bőgni fogsz a meghatottságtól.

15. Mikor először nevet, még jobban fogsz bőgni.

16. Hat hónap után egyszerűen nem érted, hogy hová tűnt az a kiszolgáltatott kis apróság, aki még a fejét sem tudta magától megtartani.

17. A hozzátáplálás egy elképesztően ijesztő valami. Mégis melyik étellel kezd? És mi van, ha allergiás lesz valamire?

18. A hozzátáplálással egy sokkal büdösebb és bizarrabb kinézetű “nagydolgot” is üdvözölhetsz az életetekben.

19. A konyhai eszközöknél nincs jobb játék.

20. Ja, de. A csomagolópapír és a karácsonyfadíszek.

21. Lassan megtanulod, hogy nem kell a fél lakást magaddal vinned a pelenkázótáskádban. Úgy nagyjából a baba öt hónapos korára rájössz, mik a legszükségesebb kellékek, így egy kicsit a készülési idő is lecsökken (hála az égnek).

22. A baba napirendje időnként megváltozik, és neked alkalmazkodnod kell hozzá. Mikor már kezded azt hinni, hogy végre van napirendetek, akkor a gyerek garantáltan kihagy egy alvást vagy más időpontban eszik, hogy aztán boruljon az egész nap.

23. El fogsz veszíteni néhány barátot. Vannak emberek, akik egyszerűen nem babás típusok, de nyíltan nem fogják felvállalni, hogy emiatt “szakítsanak” veled. Van egy barátnőm, aki látszólag a mai napig nem tudatosította, hogy gyerekem van, így aztán hónapok óta próbálunk egy olyan találkozót összehozni, ahova nem viszem a fiam. És mint tudjuk, ez elég nehéz küldetés.

24. Ha bármelyik családtagod vagy barátod felajánlja, hogy vigyáz a gyerekedre, élj a lehetőséggel!

25. Fogalmad sincs, mi az, hogy fáradtság, amíg nincs egy fogzó kisbabád.

26. A kocsiban elalvás egy igazi napirend-gyilkos. És nem tudod elkerülni. (Uramisten, hányszor ültem órákat a garázsban a fiam mellett, aki az igazak álmát aludta).

27. Az olyan hétköznapi dolgok, mint a bevásárlás gyerek nélkül, kimondottan kellemes tevékenységgé válnak.

28. Egy bújós gyereknél nincs cukibb.

29. A babajátékok egyszerűen elviselhetetlenek. De most komolyan, ki talál ki ilyen szörnyű zenéket?

30. Szülőnek lenni a világon a legjobb dolog. Jöhet a második év!

Kapcsolódó cikkeink a baba első éve témában: