babaszoba.hu


Hétről hétre

?
Mi ez?

Szeretnéd tudni, mi zajlik a testedben, illetve hol tart a fejlődésben a kisbabád a terhesség alatt? A változásokat hétről hétre nyomon követheted itt!

8. hét

Rólad

A méh eléri egy nagyobb narancs nagyságát, de az először szülő nőkön gyakran még mindig nem látszik semmi. Ha már van gyermeked, a szalagok és az izmok lényegesen lazábbak lehetnek, és a 8. héten megjelenhet az árulkodó "pocak". Szintén általánosak a bőrön kialakuló elváltozások. A kismama joggal érezheti magát ismét serdülőnek, sőt, van, akinél a tünetek még annál is rosszabbak: az arcon éktelenkedő pattanások nem ritkán valóságos "konglomerátumokat" képezhetnek; a képet száraz, hámló területek és vörös foltok tarkíthatják az arcon. A hajat sem kerüli el a változás: noha a terhesség ideje alatt gyorsabban nő és dúsabb lesz - rossz hír: szülés után a gyönyörű felesleg kihullik -, szárazsága miatt nehezebb kezelni. Lehet, hogy ezek a szépséghibák az első trimeszter végén visszahúzódnak, de előfordulhat, hogy egészen a szülés időpontjáig keserítik a reggeli találkozásokat a tükörrel.

A babádról

A cseresznye nagyságú baba ujjai és lábujjai a 8. hétre már elkülönülnek egymástól, sőt, a könyék és a csukló tájékán már hajlítani tudja a karját. Az arc folytatja az erőteljes fejlődést: a szemek körüli lebernyegek lassan szemhéjakká formálódnak, és kialakul a felső ajak. Folytatódik a külső és a belső fül fejlődése is. Az íny alatt megkezdődik a fogfejlődés. Az emésztőrendszer növekedése folytatódik, és a kezdetleges keringési rendszerben megindult a vérkeringés. A szívben ekkor már kialakultak a pitvarok és a kamrák, és e kis pumpa percenként 140-150-et ver: kétszer annyit, amennyit az anyáé!

Jó tudnod

A nyolcadik hétre általában már megtörtént az első orvosi vizsgálat. A terhesség megállapítása után a szülész-nőgyógyász szakorvos illetve a védőnő terhesgondozási kiskönyvet állít ki. Ez nem csak azért fontos, mert tartalmazza a terhesség során elvégzett összes vizsgálat eredményét, de ennek birtokában igénybe lehet venni az anyasági támogatást a szülés után. Ha a kismamának nincs társadalombiztosítási jogviszonya (nem munkavállaló, felsőoktatásban részt vevő nappali tagozatos diák vagy nem vesz igénybe GYES-t, GYED-et), akkor érdemes most gondoskodnia róla, mert a GYED feltétele a szülés előtti két évben legalább 180 nap biztosítotti jogviszony.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória

Ugrás a lap tetejére

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Ultrahangkép8. hét

8. hét

15 mm

Rövidítések

- 8. hét:

A megváltozott minőségű bőrnek jót tesz a napi kétszeri arctisztítás: reggel egy finom radírral, lefekvés előtt pedig tonikkal.

A babaszoba.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
Copyright © 2002 - 2014 Sanoma Media Budapest Zrt. - Minden jog fenntartva