babaszoba.hu


Hétről hétre

?
Mi ez?

Szeretnéd tudni, mi zajlik a testedben, illetve hol tart a fejlődésben a kisbabád a terhesség alatt? A változásokat hétről hétre nyomon követheted itt!

26. hét

Rólad

A hasad egy sárgadinnye méretével vetekszik, így nem csoda, ha egyre gyakrabban viszket - ez leggyakrabban a bőr feszüléséhez köthető. Noha krémek és olajok százai léteznek a terhességi csíkok - a striák - megjelenése ellen, ne számíts csodára. A rettegett csíkok kialakulása elsősorban hajlam kérdése: aki gyengébb kötőszövetekkel rendelkezik, annál nagyobb valószínűséggel jelentkeznek. Ettől függetlenül nagyon fontos a bőr mindennapi ápolása, annál is inkább, mert a striák ellen létezik egy fegyver: a kényes területek rendszeres masszírozása. A kezelőorvosnak akkor kell szólni a hasi viszketésről, ha az tartósan fennáll. A terhesség egyik leggyakrabban előforduló bőrelváltozása lehet a csalánkiütésre emlékeztető kiemelkedések megjelenése (ez a bőrgyógyászok által gyakran diagnosztizált "PUPP"), de ritkán a máj kóros működésével van összefüggésben, és ekkor mindenképp részletes kivizsgálást igényel.

A babádról

Az előző héten a tüdőereké volt a főszerep; ezt a 26. héten a tüdő léghólyagocskái kapják meg. A tüdő által termelt szörfaktáns beborítja a léghólyagok belső felületét, hogy kilégzés közben megakadályozza azok összeesését. Az agyhullámok már az újszülöttekéire hasonlítanak, és kialakul jellegzetes az alvás-ébrenlét mintázatuk is. A hallás már teljesen fejlett; a hangokra adott reakcióként a magzat akár ritmusos mozgásokat is végezhet! Előfordul, hogy egy hirtelen zajra "ugrik" egyet, de az is megfigyelhető, amint édesanyja hangjára megnyugszik. Annak érdekében, hogy a retina egészségesen fejlődjön, a szemek eddig szorosan le voltak zárva, ám ezen a héten nyiladozni kezdenek. A méhen belül már a sötétség és a világosság is elkülöníthető számára. A szem színe is kialakulóban van: az újszülött kék-kékesszürke vagy sötétbarna szemmel látja meg a világot, de az első hat hónapban ez nagyon gyakran változik.

Jó tudnod

A terhességi csíkokkal való küzdelemben nyugodtan használd az eddigi testápolód, egy egyszerű kakaóvajas készítményt vagy sima olíva olajat: a lényeg a bőr vérellátásának serkentése. Naponta kétszer - reggel zuhanyzás után és lefekvés előtt - masszírozd át a combok, a popsi területét, a hasat és a melleket körkörös mozdulatokkal minden irányból, és ügyelj arra, hogy a procedúra legalább 5 percig tartson minkét alkalommal. A masszázs - különösen a hasadon - legyen gyengéd. Mivel a baba ekkor már hallja a hangodat, a testápolás közben elmesélheted neki, hogy tulajdonképpen most őt simogatod. Az erőteljes dörzsölés viszont kellemetlen lehet neki.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória

Ugrás a lap tetejére

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Ultrahangkép26. hét

26. hét

68 mm

900 g

Rövidítések

- 26. hét:

Házi recept a striák ellen: keverj össze fél csésze olívaolajat fél csésze aloe vera géllel, és adj hozzá 6 felbontott kapszulányi E-vitamin-olajat. Tárold a hűtőszekrényben, és naponta kend be vele az érintett területeket!

A babaszoba.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
Copyright © 2002 - 2014 Sanoma Media Budapest Zrt. - Minden jog fenntartva